concert
Pierre Courbois Solo | Interview door Mijke van Wijk 2

Zo 17 dec '23

Waterland Trio | Courbois/Dikker/Van Oostrum

Drieluik Pierre Courbois #2

Op 23 april 2025, op de dag dat hij 85 wordt neemt Pierre Courbois afscheid van de podia, maar voor het zover is gaat hij nog op een afscheidstournee langs de Nederlandse podia met zijn Pierre Courbois 3GEN3. Een goede reden om deze in Nijmegen geboren drummer in het zonnetje te zetten. Brebl presenteert een drieluik rondom jazzlegende Pierre Courbois.

De internationaal vermaarde Nederlandse drummer Pierre Courbois houdt zich al van jongs af aan bezig met nieuwe ontwikkelingen in de jazz. Hij nam lessen bij Kenny Clarke in Parijs. Hij stond aan de basis van free jazz en fusion in Europa en zijn drumbreaks op vinyl worden nog regelmatig gebruikt door dj’s. Hij werkte samen met tal van legendes onder wie Eric Dolphy, Ben Webster, Jean – Luc Ponty en Willem Breuker. In 2021 formeerde Courbois zijn nieuwste trio genaamd 3GEN3. Dit trio omvat drie generaties. Naast Pierre Courbois (1940) bestaat het trio uit de ervaren bassist Wiro Mahieu (1964) en het jonge saxofoontalent Jesse Schilderink (1995.

Gedurende drie middagen zal er een beeld worden geschetst van zijn indrukwekkende carrière. Drie unieke middagen vol van anekdotes, beeldmateriaal en vanzelfsprekend muziek.

Zondag 12 november: Pierre Courbois Solo met “college tour” interview door Mijke van Wijk
Zondag 17 december: Waterland Trio
Zondag 11 februari: Pierre Courbois 3GEN3

Waterland Trio

Tijdens deze 2e middag van het drieluik rondom Pierre Courbois een bijzonder concert van Het Waterland Trio, een formatie opgericht door Loek Dikker. Op speciaal verzoek van Pierre is dit trio toegevoegd aan het programma, want zijn muzikale vrienden van het eerste uur mogen niet ontbreken.

Loek Dikker (28 februari 1944) leidt sinds de jaren zeventig vele Waterland-formaties, waaronder dit trio – met altist Leo van Oostrom en drummer Pierre Courbois – waarmee hij al in 1975 in het BIMHUIS optrad. Het repertoire bestaat uit composities van Dikker, in de jazztraditie geschreven, maar met invloeden uit volksmuziek, klassieke muziek en filmmuziek. Dat laatste is geen wonder, want behalve een gelauwerd jazzpianist is Dikker componist voor theater, dans en film, die voor zijn omvangrijke oeuvre van filmscores o.a. een Gouden Kalf en een Saturn Award ontving.

Leo van Oostrom (17 juli 1942) is naast een veelgevraagd saxofonist ook verzamelaar van zeldzame rietinstrumenten en een autoriteit betreffende de geschiedenis van de saxofoon. Hij is de eerste die op saxofoon afstudeert aan het Koninklijke Conservatorium in Den Haag, in 1966. Tijdens de jaren zestig speelt hij in big bands en rock-’n’-rollgroepen en vormt hij zijn eerste bands onder eigen naam. Sinds 1969 leidt hij het Nederlands Saxofoon Kwartet. Vanaf de jaren zeventig speelt hij afwisselend jazz, klassieke muziek en nieuwe muziek. Hij is lid van ensembles als The Beau Hunks, David Kweksilber Big Band en de formaties van Loek Dikker en Pierre Courbois.