concert
Alistair Payne | This Thread Walks 2

Do 7 dec '23

Alistair Payne | This Thread Walks

“Alsof je tijdens een autorit door een bruisende stad het raam opendraait”.

Zo beschrijft trompettist Alistair Payne zijn nieuwe project This Thread Walks. Het project was van origine een compositieopdracht van het Bimhuis voor de Reflex serie: een serie concerten annex compositieopdrachten waarin talentvolle jonge componisten reflekteren op de wereld en maatschappij van vandaag. Voor het project werkte hij samen met Tongo Eisen-Martin, de gelauwerde en activistische stadsdichter van San Francisco, wiens poëzie en timbre sterke associaties oproept met Gil Scott-Heron. Het resultaat was dermate indrukwekkend dat nu een live-album wordt uitgegeven van de opnames van 22 september gemaakt in het Bimhuis.

Alistair heeft Tongo’s tekst, zijn bijzondere gesproken ritme en performance-energie als uitgangspunten gebruikt om te componeren. Zijn schrijftechnieken strekken zich uit over vele uithoeken van de hedendaagse muziekwereld. Je kunt de vervloeiende tonaliteit van Arvö Part echoën in de muziek, en de puls en groove die je zou verwachten in het universum van Madlib, naast uitgerekte atonaliteit en stilte. De muziek is geschreven voor een zeskoppige band met daarin enkele van de meest getalenteerde artiesten die momenteel in Nederland gevestigd zijn, waaronder rijzende ster drumster Sun-Mi Hong.

“De muziek met als kern de stem gaat van binnenuit naar een rustige flow, van een chaotische recitatie naar serene zang, van ballad naar agressieve rock. Payne’s muziek navigeert elegant tussen deze polen of voegt ze samen tot prachtig contrasterende tonen. Een constante energie stroomt uit met insinuaties of lyrische segmenten en plotselinge, seismische uitbarstingen.() De geproduceerde effecten: verfijning, schilderachtigheid, vloeibaarheid en vurigheid, hebben als middelpunt het ongelooflijke spel van Payne omringd door prachtige artiesten. () Samen produceren ze het meest geïntegreerde en meeslepende huwelijk van jazz en spoken word in jaren.” Henning Bolte – Citizen Jazz.

Een op voorhand uitzonderlijk concert: vernieuwend, genre-overstijgend, en urgent, met de vinger aan de pols van deze tijd.

Bezetting:
Marta Arpini – Vocals
Sun-Mi Hong – Drums
Tijs Klassen – Double Bass
José Soares – Alto Saxophone
Floris Kappeyne – Piano/synth
Alistair Payne – Trumpet