concert
Bo van de Graaf | Shinjuku 2

Zo 16 apr '23

Bo van de Graaf | Shinjuku

Bo van de Graaf:

17 jaar na mijn eerste -en veelbesproken- solo CD TICKET was het tijd voor een opvolger. Nu eens een heel ander geluid dan je van mij kent met het werk van I Compani.

├ë├ęn van mijn eerste optredens was met de impro-groep Morpheus White Musictijdens een Jazzfestival in Boxtel in de zomer van 1975. Ik speelde amper 2 jaar saxofoon maar had een LP met het concert van John Coltrane in Japan juli1966. Met zijn spel in mijn ziel speelde ik de eerste minuten van dat optreden een ge├»mproviseerde solo. Pas tien jaar geleden kreeg ik een opname van dat concert te horen. De noten heb ik uitgeschreven en met diverse bezettingen weer gespeeld. Het verbaast mij dat een paar ge├»mproviseerde lijnen van een beginnend saxofonist tientallen jaren later nog altijd inspirerend zijn.

Coltrane speelde zijn eerste concert in Japan in het Shinjuku Theatre, vandaar de titel. Op dit album staan 13 variaties op hetzelfde thema, een soort suite dus, solo gespeeld, in duo (met Michiel Braam) en met grotere ensembles met o.a. Dion Nijland, Fred van Duijnhoven, George Dumitriu en Albert van Veenendaal.

Aan het presentatieconcert doen mee: Monique de Adelhart Toorop: presentatie en zang, Michiel Braam en Makki van Engelen en Bo van de Graaf op alle saxen!