concert
Bongeziwe Mabandla 2

Di 26 okt '21

Bongeziwe Mabandla

Met zijn debuutalbum heeft Bongeziwe Mabandla alles wat toen bekend was over Afrikaanse muziek overtroffen. Hij is vanaf het begin van zijn reis als muzikant een eigen weg ingeslagen. De zanger en gitarist groeide op aan de Oostkaap van Zuid-Afrika, maar verhuisde later naar Johannesburg om te werken aan zijn carrière. Ondanks deze verandering bleef hij zingen en schrijven in het Xhosa, zijn moedertaal. Op deze manier hoopt hij de zichtbaarheid van zijn cultuur te behouden en verbeteren.

Zijn tweede album, ‘Mangaliso’, waarmee hij een South African Music Award won, zette hem gelijk op de (internationale) kaart. Afgelopen jaar verscheen het derde album ‘iimini’, waarop zijn vindingrijke afro-folk wordt aangevuld met soul-, jazz- en urban-invloeden. Het toont dan ook zijn (Westerse) invloeden van artiesten als Tracy Chapman, The Fugees, Bon Iver en Michael Kiwanuka.

Ondanks de pandemie verkocht Bongeziwe Mabandla twee Nederlandse ‘social distanced tours’ uit, met als hoogtepunten shows in de grote zaal van Paradiso en de Ronda van TivoliVredenburg. In oktober komt hij eindelijk voor shows met een volledige capaciteit naar Nederland, en wordt ook Doornroosje niet overgeslagen.