concert
Eternal Triangle ft. Trevor Watts & Veryan Weston (UK) 2

Do 23 nov '23

Eternal Triangle ft. Trevor Watts & Veryan Weston (UK)

Podium JIN keert weer terug naar de Galloway Studio voor een speciaal concert annex live recording door Eternal Triangle, het nieuwe “supertrio” van één van de kopstukken en grondleggers van de Britse Jazz: saxofonist Trevor Watts!

Trevor Watts is al sinds de jaren 60 één van de grote vernieuwers in de Britse jazz, evenals Veryan Weston een ‘kopstuk uit de ‘London Scene’ en een ‘voorloper’ in de jazz- en improvisatiemuziek. In 1965 formeerde hij met drummer John Stevens de freejazz supergroep Spontaneous Music Ensemble, gevolgd in 1967 door het vooruitstrevende Amalgam dat free jazz verbond met jazzrock, met o.a. Keith Tippett, en maakte tot de jaren negentig deel uit van bassist Barry Guy’s vermaarde London Jazz Composers’ Orchestra.

Begin tachtiger jaren wijzigde zich zijn muzikaal concept wezenlijk, waarbij de vrije benadering plaats maakte voor een mengvorm van jazz en Afrikaanse ritmiek. In grote ensembles als Moiré Music en het Moiré Music Drum Orchestra (met trommelaars uit verschillende Afrikaanse culturen) en later ook het Moiré Trio bouwden zijn improvisaties zich op structuren van overlappende slagwerkpatronen. Hij stond met zijn Moire Music-groepen, waar aanvankelijk ook pianist Veryan Weston deel van uit maakte, op tal van grote festivals wereldwijd, van de grote jazzfestivals in de USA tot aan Glastonbury en Womad. Daarnaast speelde Watts ook in de bands van muzikanten als Louis Moholo, Archie Shepp, Steve Lacy, Don Cherry, Dave Holland, Rashied Ali en Cyro Baptista.

Hoewel Watts aanvankelijk sterk geïdentificeerd werd met de ‘free jazz’ en avant-garde is hij feitelijk een zeer veelzijdig muzikant die in een veelvoud van stijlen en contexten werkt, van ‘straight jazz’ tot rock en blues totaan zijn mengvormen van jazz en Afrikaanse muziek. Al twintig jaar leidt hij een improviserend duo met pianist Veryan Weston (o.a. Lol Coxhill en Phil Minton) en een ander duo met percussionist Jamie Harris, voornamelijk gebaseerd op ritmische en melodische ideeën, waarmee hij was te horen op festivals als de ZomerJazzFietsTour, Music Meeting en toppodia als het Bimhuis.

Watts’ nieuwste groep ETERNAL TRIANGLE met Jamie Harris (percussie) en Veryan Weston (piano/keys) en Trevor Watts (alt- en sopsax, composities) laat beide eerdere duo’s versmelten en richt zich op nieuwe composities en de mogelijkheden van trio-interactie, waarbij nog steeds nieuw terrein wordt betreden. Van jazz gemengd met complexe Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse ritmiek tot fijnzinnig groovende composities en zelfs funky jazzy techno, gelardeerd met de energieke, heldere improvisatiestijl en het kenmerkende geluid van Watts op alt- en sopraansax.

Zowel Watts als Weston spelen nog met een onuitputtelijke energie, en geloof maar dat die overkomt met maximaal 40 man/vrouw publiek in de studio en dit trio voor je neus voor een ‘one take live recording’.