festival
Festival Jazz International Nijmegen 2019 6

Zo 27 okt '19

Festival Jazz International Nijmegen 2019

Festival Jazz International Nijmegen vindt dit jaar plaats op 24, 25, 26 en 27 oktober 2019. Dit jaar presenteren wij een verscheidenheid aan artiesten uit binnen- en buitenland, die de invloed van stedelijke sferen en de identiteit van de metropolen op de sound van hedendaagse jazz laten horen. Net als voorgaande jaren zal de stad weer zinderen van de jazzvibes met concerten bij onder andere: Brebl, Doornroosje, LUX en de Lindenberg. Daarnaast biedt ook dit jaar Free Jazz weer een aantal pop-up concerten op bijzondere plekken.

Op zondag is o.a. het geluid van Chicago is aanwezig. Saxofonist Greg Ward’s Rogue Parade brengt met zijn alom geprezen nieuwe album Stomping off from Greenwood een ode aan de Windy City.

Phronesis heeft een ijzersterke live reputatie. De Deense contrabassist Jasper Høiby, pianist Ivo Neame en drummer Anton Eger, groeiden uit tot een grote naam op (jazz)festivals dankzij hun enerverende samenspel, soms hecht en soms ontregelend, maar altijd in balans. Na vele optredens wereldwijd, waaronder ook bij North Sea Jazz, won Phronesis in oktober 2017 de ‘Jazz Ensemble of the Year’-prijs op de UK’s Parliamentary Jazz Awards.

Ook dit jaar zijn er weer gratis concerten te bezoeken tijdens het Free Jazz onderdeel van Festival Jazz International Nijmegen. Zoals bijvoorbeeld Ad Colen met ‘A Bird’s Eye View’ in Bibliotheek de Mariënburg.

Wie hem vorig jaar gemist heeft bij het openingsweekend van de Bastei, centrum voor natuur en cultuurhistorie in Nijmegen, krijgt een tweede kans om zijn vogellijnen, die hij uit- en verwerkt in bijzondere composities en improvisaties, te komen beluisteren. Ritmiek, klanken en melodielijnen van kauwen, kraaien, uilen, buizerds, de heremietlijster, de winterkoning of de wielewaal: vogelzang, composities en jazz liggen niet ver van elkaar.