festival
Festival Jazz International Nijmegen 2019 4

Vr 25 okt '19

Festival Jazz International Nijmegen 2019

Festival Jazz International Nijmegen vindt dit jaar plaats op 24, 25, 26 en 27 oktober 2019. Dit jaar presenteren wij een verscheidenheid aan artiesten uit binnen- en buitenland, die de invloed van stedelijke sferen en de identiteit van de metropolen op de sound van hedendaagse jazz laten horen. Net als voorgaande jaren zal de stad weer zinderen van de jazzvibes met concerten bij onder andere: Brebl, Doornroosje, LUX en de Lindenberg. Daarnaast biedt ook dit jaar Free Jazz weer een aantal pop-up concerten op bijzondere plekken. Met de bevestiging van Phronesis en Nik Bärtsch’s Ronin is het hoofdprogramma van de 2019 editie nu compleet.

Op vrijdag treedt o.a. Angles 9 op, een band die je ook vooral zelf live moet ervaren. Speels, vol energie en emotie, weet Angles 9 elke keer weer het publiek te raken, getuigen de fantastische recensies die hun albums en concerten wereldwijd kregen.

Het Doppler trio is een Duits/Nederlandse samenwerking met een verfrissende blik op de huidige improvisatie scene. Hoewel hun bezetting die van een traditioneel jazz-combo is, is verder alles anders. Ze spelen atmosferische, narratieve muziek met een modern jazzgeluid door middel van synthesizers, effecten en zang in combinatie met folk-invloeden en Oosterse ritmiek. Hun allereerste album ‘Nebula’ kwam in Maart 2019 uit in samenwerking met Fattoria Records.

Met zijn kwartet Ronin, tekent de Zwitserse pianist en componist Nik Bärtsch voor een zeer eigen en herkenbare sound: ‘ritual groove music’, genoemd naar hun debuutalbum. Dit geluid zweeft ergens tussen jazz, funk en hedendaagse compositie in. In zijn muziek gebruikt hij simpele muzikale motieven, die steeds herhaald worden en op nieuwe manieren gecombineerd,waardoor er een gevoel van ‘trance’ ontstaat en waarmee hij een fijnmazige structuur van ritmes en grooves opbouwt. De strakke uitvoering van Ronin roept vergelijkingen op met minimal techno en elektronische muziek.

Swingende en dansbare Soul Jazz is een voorliefde die de heren Montis, Goudsmit & Directie delen. Hammondbeest Frank Montis begrijpt deze muziek als geen ander. Hij komt op sessies regelmatig de heren Goudsmit & Directie tegen. Een absolute killer combi zo blijkt, dus tijd om vaker het podium te bestijgen. Tussen de festivals door nemen ze het debuut album op, dat eind 2019 zal verschijnen. Met zijn ontembare energie en gevoel voor groove toont Anton zich de perfecte gitarist voor deze formatie.