festival
FJIN 2021 • Alba Gil Aceytuno • LAURA PERRUDIN <<Doksha>> 2

Vr 29 okt '21

FJIN 2021 • Alba Gil Aceytuno • LAURA PERRUDIN <>

Festival Jazz International Nijmegen vindt dit jaar plaats op 29 t/m 31 oktober 2021. Dit jaar presenteren zij weer een verscheidenheid aan artiesten uit binnen- en buitenland, die de invloed van stedelijke sferen en de identiteit van de metropolen op de sound van hedendaagse jazz laten horen. Net als voorgaande jaren zal de stad weer zinderen van de jazzvibes met concerten bij: Brebl, De Thiemeloods, Doornroosje, Concertgebouw De Vereeniging, LUX en Lindenberg Cultuurhuis. Alle informatie over het festival: www.fjin.nl.

Programma vrijdag 29 oktober in Brebl:
• Alba Gil Aceytuno – The Pack Project
• LAURA PERRUDIN <>

Alba Gil Aceytuno – The Pack Project
De jaarlijkse Erasmus Jazz Prijs is een goede graadmeter voor aanstormend jazztalent. De in Rotterdam woonachtige, Spaanse saxofonist/componist Alba Gil Aceytuno (1997) viel twee jaar geleden al op toen ze met haar trio Amaguk in de finale van de prestigieuze prijs stond. Ze won die avond niet, maar maakte wel naam dankzij haar fraaie spel en energieke optreden. RAUW (Rotterdam) biedt elk jaar een uitzonderlijk jazztalent de kans een eigen ‘droomband’ samen te stellen en daar mee op te treden en nieuw, eigen werk te spelen: The Pack. Dit jaar valt Alba die eer ten deel. Met haar band of brothers en sisters treedt Alba zowel tijdens Festival Jazz International Nijmegen als RAUW op.
Voor de gelegenheid heeft Alba een bijzonder septet samengesteld, met onder andere een all femaleblazerssectie en maar liefst twee drummers. Zet eventuele vooroordelen direct overboord, want deze nieuwe set vol nieuwe muziek stoomt, blaast, schuimt en walst als een olietanker over de golven. De wortels liggen in moderne jazz en improvisatie, maar invloeden zijn zo divers als punkrock, klassiek en een flinke dosis Afrikaanse en Canarische folklore. Verwacht een hoop energie, Spaanse passie en Rotterdamse directheid van een band die de spijkers uit het podium speelt.

Alba Gil Aceytuno – altsaxofoon, dwarsfluit
Alba Careta – trompet
Ebba Asman – trombone
Yuri Rhodenborgh – gitaar
Alessandro Fongaro – contrabas
Denis Baeten – drums
Tristan Guillaume – drums

LAURA PERRUDIN <>
Noem haar gerust een hacker, want dat is eigenlijk wat de Franse vocalist, componist en harpist doet: ze ontregelt, manipuleert en sleutelt. Aan instrumenten (bijvoorbeeld haar harp), maar ook haar eigen vocalen en aan de wetten van genres. En waarom ook niet? Een gitaar is ook ooit ontstaan door geknutsel en geëxperimenteer, om vervolgens als conventie te gaan gelden. Conventies, verwachtingen en regels, daar morrelt Perrudin graag aan. Wie zegt dat je een bassaxofoon niet ook als slaginstrument kunt gebruiken? Door middel van effectpedalen, ongebruikelijke combinaties, elektronica en handmatige manipulatie weet Perrudin nieuwe klanken te creëren en een geheel eigen sound te krijgen. Dat maakt haar geluid ongekend, verfrissend en buitengewoon boeiend.
Wie graag houvast zoekt bij genres, komt uit bij jazz, soul, hiphop en experimentele muziek. Perrudin weet dit te combineren en samen te brengen in Engels- en Franstalige liedjes, met maatschappijbewuste teksten over bijvoorbeeld de ecologische en ideologische gevaren van deze tijd. Met drie goed ontvangen albums op haar naam en een groeiend wereldwijd publiek is Perrudin klaar om ook Nederland te betoveren. Mits het op haar eigen voorwaarden kan.

Laura Perrudin – zang, harp, elektronica
Ronan Courty – contrabas
Simon Bernier – drums
Thibault Florent – gitaar
Gérald Chevillon – bassaxofoon

*Ticketprijzen zijn exclusief service, administratie en betalingskosten, zie hiervoor de ticketlink naar de aanbieder.