festival
FJIN 2021 • Ingen Navn Trio & Dion Nijland • NΔBOU 2

Zo 31 okt '21

FJIN 2021 • Ingen Navn Trio & Dion Nijland • NΔBOU

Festival Jazz International Nijmegen vindt dit jaar plaats op 29 t/m 31 oktober 2021. Dit jaar presenteert zij weer een verscheidenheid aan artiesten uit binnen- en buitenland, die de invloed van stedelijke sferen en de identiteit van de metropolen op de sound van hedendaagse jazz laten horen. Net als voorgaande jaren zal de stad weer zinderen van de jazzvibes met concerten bij: Brebl, De Thiemeloods, Doornroosje, Concertgebouw De Vereeniging, LUX en Lindenberg Cultuurhuis. Alle informatie over het festival: www.fjin.nl.

Programma zondag 31 oktober in De Lindenberg:
• Ingen Navn Trio & Dion Nijland
• NΔBOU

Ingen Navn Trio & Dion Nijland
‘Het trio zonder naam’, zo zou je Ingen Navn Trio kunnen noemen. Want: Ingen Navn betekent ‘geen naam’ in het Noors. Een statement van de jonge, talentvolle saxofonist, componist en bandleider Inga Rothammel. Ze omarmt muzikale vrijheid en maakt dit al direct bij de bandnaam kenbaar. Naast vrijheid zijn de natuur en omgeving belangrijke inspiratiebronnen en uitgangspunten. Wat dat in de praktijk betekent, laat de vorig jaar verschenen debuut-EP Different Worlds horen: experimentele jazz waarin alles mag en kan en het ogenblik bepaalt, vanuit de gedachte dat elk moment verborgen geluiden bezit die er om vragen gespeeld te worden. Geeft Ingen Navn daar gehoor aan, dan gaat het van minimalistisch en dromerig tot energiek en ritmisch.
Rothammel werkt graag samen, interdisciplinair als het kan. Net als contrabassist Dion Nijland studeerde ze jazz aan het ArtEZ Conservatorium in Arnhem. Bij dit optreden, met als titel Flowing Reflections, is er een visuele toevoeging in de vorm van water; de reactie van water op de gespeelde muziek wordt getoond en uitgelicht, waardoor te zien is hoe gedifferentieerd, snel en bijna levendig het water reageert op de constante stroom van tonen.

Inga Rothammel – sopraan-, alt- & baritonsaxofoon
Rocco Romano – gitaar
Hendrik Eichler – drums
Dion Nijland – contrabas

NΔBOU
Dat zie je niet vaak; een jazzkwartet met de trombone als leidend instrument. Bandleider, componist en trombonist Nabou Claerhout doet het gewoon. Omdat het kan, en omdat het een frisse nieuwe sound oplevert, zo bewijst haar eerste EP Hubert uit 2019. Dat leverde haar direct een nominatie op voor de Sabam For Culture prijs, in de categorie beste jazzcomponist. N∆BOU werd zo in één klap zichtbaar als nieuwe appel aan de immer groeiende boom van jazz&beyond en stond op alle jazzfestivals in de lage landen.
Hoe divers die trombone ook is, Claerhout kiest er voor het klankpalet nog verder uit te breiden. Niet alleen door met band op te treden, ook door het geluid van haar instrument door middel van effecten te bewerken. In combinatie met het fijngevoelige samenspel met haar band zorgt dat voor een intiem, weelderig en fris geluid waarin ritmiek een belangrijke rol speelt. Wat er daarbinnen allemaal mogelijk is, is te horen op het aanstaande full length album You Know.

Nabou Claerhout – trombone
Roeland Celis – gitaar
Trui Amerlinck – contrabas
Mathias Vercammen – drums

*Ticketprijzen zijn exclusief service, administratie en betalingskosten, zie hiervoor de ticketlink naar de aanbieder.