festival
FJIN 2021 • Melissa Aldana • Joel Ross ‘Good Vibes’ 2

Zo 31 okt '21

FJIN 2021 • Melissa Aldana • Joel Ross ‘Good Vibes’

Festival Jazz International Nijmegen vindt dit jaar plaats op 29 t/m 31 oktober 2021. Dit jaar presenteert zij weer een verscheidenheid aan artiesten uit binnen- en buitenland, die de invloed van stedelijke sferen en de identiteit van de metropolen op de sound van hedendaagse jazz laten horen. Net als voorgaande jaren zal de stad weer zinderen van de jazzvibes met concerten bij: Brebl, De Thiemeloods, Doornroosje, Concertgebouw De Vereeniging, LUX en Lindenberg Cultuurhuis. Alle informatie over het festival: www.fjin.nl.

Programma zondag 31 oktober in LUX:
• Melissa Aldana
• Joel Ross ‘Good Vibes’

Melissa Aldana
Misschien is het dankzij haar achtergrond, wellicht is het maatschappelijke betrokkenheid of anders een hekel aan onrecht. Grote kans dat de combinatie van deze drie de muziek van Melissa Aldana een grote meerwaarde geeft. Natuurlijk, de Chileense New Yorkse speelt fantastisch saxofoon en schrijft prachtige composities, zoals onder andere te horen op haar met een Grammy-award beloonde album Visions (2019). Ze laat zich in haar muziek echter graag inspireren door maatschappelijke situaties en rolmodellen. Zo liet ze zich voor Visions inspireren door Frida Kahlo, vrouwelijk kunstenaar in een door mannen gedomineerde omgeving. Dat herkent ze, als vrouwelijke bandleider, componist en saxofonist.
Gelukkig is ze zelf de verandering die ze graag wil zien in de jazzwereld. En dat doet ze op de wijze die ze zelf voor ogen heeft: via haar werk. Door haar sterke spel, emotionele zeggingskracht en fraaie composities, zoals op de vijf albums die ze tot op heden uitbracht. Niet voor niets won ze verschillende prestigieuze prijzen (die Grammy dus, maar ook de hoofdprijs in de Thelonious Monk International Jazz Saxophone Competition) en speelde wereldwijd op alle vooraanstaande festivals. Bij Melissa Aldana komen wereldtop én voorbeeldfunctie bij elkaar.

Melissa Aldana – tenorsaxofoon
Lage Lund – gitaar
Pablo Menares – contrabas
Kush Abadey – drums

Joel Ross ‘Good Vibes’
De afgelopen jaren dook de naam van Joel Ross steeds vaker op. De naam van de jonge vibrafonist uit Chicago dook op in de liner notes van verschillende jazzalbums, zoals die van Marquis Hill, Makaya McCraven en Durand Jones, of naast onder meer Herbie Hancock en Christian McBride, met wie hij het podium deelde. Zijn ervaring met verschillende soorten percussie, waar hij zich in verdiepte voordat hij de vibrafoon verkoos, hebben geholpen bij zijn veelgeroemde virtuositeit en finesse op zijn instrument. De ‘ear-method’ van docent Stefon Harris leerde hem emoties te vertalen naar akkoorden. Dat betaalt zich terug.
Als bandleider en componist debuteerde hij in 2019 met zijn langverwachte solodebuut KingMaker (op Blue Note, jawel). Sindsdien geldt hij als een van de hotshots van de Amerikaanse jazz. Met zijn sterke band Good Vibes maakte hij afgelopen najaar het goed ontvangen Who Are You?. Op dit tweede album laat hij zich van zijn dromerige en melodieuze kant horen in eigen composities en vindt onverwachte nieuwe invalshoeken bij bestaande werken van John Coltrane en Ambrose Akinmusire. Live is het good vibes all around op de warme klanken van Joel Ross en zijn band.

Joel Ross – vibrafoon
Immanuel Wilkins – altsaxofoon
Kanoa Mendenhall – contrabas
Jeremy Dutton – drums

*Ticketprijzen zijn exclusief service, administratie en betalingskosten, zie hiervoor de ticketlink naar de aanbieder.