festival
FJIN 2021• Picatrix 2

Zo 31 okt '21

FJIN 2021• Picatrix

Festival Jazz International Nijmegen vindt dit jaar plaats op 29 t/m 31 oktober 2021. Dit jaar presenteert zij weer een verscheidenheid aan artiesten uit binnen- en buitenland, die de invloed van stedelijke sferen en de identiteit van de metropolen op de sound van hedendaagse jazz laten horen. Net als voorgaande jaren zal de stad weer zinderen van de jazzvibes met concerten bij: Brebl, De Thiemeloods, Doornroosje, Concertgebouw De Vereeniging, LUX en Lindenberg Cultuurhuis. Alle informatie over het festival: www.fjin.nl.

Programma zondag 31 oktober in Concertgebouw De Vereeniging:
• Picatrix

Picatrix
Het was Han Bennink die in 2017 drie topvrouwen uit de hedendaagse improvisatiemuziek bij elkaar bracht: stemkunstenares Greetje Bijma, violiste Mary Oliver en pianiste Nora Mulder. Het resultaat was buitengewoon en riep de vraag op waarom dit trio nooit eerder bij elkaar was gekomen. Gedane zaken nemen geen keer, belangrijkst is dat het drietal de samenwerking voortzette. Dat leverde twee jaar terug al een even fraai als bijzonder album op in de vorm van Picatrix, vernoemd naar een elfde eeuws Arabisch boek over magie en astrologie. Het album verscheen bij Instant Composers Pool, het befaamde label en collectief rond Bennink.
‘Spelen’ is het sleutelwoord in de samenwerking bij dit trio. Spelen met geluid, om precies te zijn. De vele prijzen, muzikale studies, stages en samenwerkingen die Bijma, Oliver en Mulder op hun naam hebben staan is te lang om hier te noemen. Immers, wie de regels overboord wil gooien, moet ze eerst leren, en dat hebben ze gedaan. Gemene deler is echter de kwaliteit, durf en ongebaande paden die spreekt uit alles wat ze doen. Niet zelden is het publiek net zo verrast als deze makers zelf. Wie echt grensverleggende vrije geluiden wil horen, komt beter vroeger dan later uit bij Bijma, Oliver en Mulder.

Greetje Bijma – vocalen
Mary Oliver – viool, altviool, hardanger-viool
Nora Mulder – piano

*Ticketprijzen zijn exclusief service, administratie en betalingskosten, zie hiervoor de ticketlink naar de aanbieder.