festival
FJIN2023 | Ingebrigt Håker Flaten (Exit) Knarr 1

Vr 27 okt '23

FJIN2023 | Mette Rasmussen Trio North (DK/NO)

Festival Jazz International Nijmegen 2023

Van 25 t/m 29 oktober 2023 geniet je met twaalf optredens van de fine fleur van de jazz en geïmproviseerde muziek uit Zwitserland, Scandinavië, de Verenigde Staten, Nederland en meer. Brebl, Doornroosje, De Lindenberg, LUX, Music Meeting, Podium JIN en Stadsschouwburg en De Vereeniging presenteren vijf dagen lang bekende artiesten en opkomende talenten, vertrouwde jazzklanken en projecten die de ruwe randjes van de jazz opzoeken.

IMPROVISERENDE SCANDINAVISCHE KRACHTENBUNDELING

Trio North is een krachtenbundeling in de meest letterlijke zin van het woord. Het trio bestaat uit de Deense altsaxofoniste Mette Rasmussen, bassist Ingebrigt Håker Flaten en drummer Olaf Moses Olsen, beide van Noorse komaf maar gevestigd in Amerika. Als veelgevraagd improvisator is Rasmussen vastbesloten om het uiterste uit haar instrument te halen. Zo bespeelt ze de saxofoon soms zonder mondstuk of dempt ze de beker met haar been of een tamboerijn.

Rasmussen verdiende haar sporen in het Fire! Orchestra van Mats Gustaffson en als duo met drummer Chris Corsano. Met Sam Andreae en David Meier vormt ze Trio Riot. Daarnaast trad ze op met muzikanten als Alan Silva, Ståle Liavik Solberg en Sofia Jernberg. Ook deelde ze het podium met Canadese postrockers Godspeed You! Black Emperor. Flaten werkte eerder met bands als The Thing, Atomic en The Source. Olsen is tevens de drummer van de Noorse rockband Bigbang.

Met Flaten en Olsen heeft Rasmussen twee gelijkgestemden gevonden die haar drang om te experimenteren en intensiteit kunnen evenaren. Met een beurs van de Nasjonal Jazzscene in Olso schreef Rasmussen voor Trio North nieuwe composities onder de noemer Time Travels Through Us.

Dit is een triple-bill met Ingebrigt Håker Flaten Knarr & een surprise guest.
Dit concert is onderdeel van de Edgy Route.

BEZETTING:

Mette Rasmussen – altsaxofoon
Ingebrigt Håker Flaten – bas
Olaf Moses Olsen – drums