festival
FJIN2023 | Nils Petter Molvær (NO) 1

Zo 29 okt '23

FJIN2023 | Nils Petter Molvær (NO)

Festival Jazz International Nijmegen 2023

Van 25 t/m 29 oktober 2023 geniet je met twaalf optredens van de fine fleur van de jazz en geïmproviseerde muziek uit Zwitserland, Scandinavië, de Verenigde Staten, Nederland en meer. Brebl, Doornroosje, De Lindenberg, LUX, Music Meeting, Podium JIN en Stadsschouwburg en De Vereeniging presenteren vijf dagen lang bekende artiesten en opkomende talenten, vertrouwde jazzklanken en projecten die de ruwe randjes van de jazz opzoeken.

ELEKTRONISCH-AKOESTISCHE JAZZ UIT NOORWEGEN

De muziek van de Noorse trompettist Nils Petter Molvær trekt, duwt, schuurt en knarst. Misschien laat het niets overeind van wat je denkt dat jazz is of kan zijn. Molværs debuutalbum Khmer (ECM, 1998), waarop hij jazzinvloeden met elektronica vermengt, mag gerust baanbrekend worden genoemd. Vergelijkingen met Miles Davis zijn snel gemaakt. Maar waar Davis ophield, gaat Molvær verder door onder meer breakbeats en samples in zijn muziek te verwerken. De resultaten variëren van kalm en melodieus tot woest en duister, maar zijn altijd fascinerend.

Molværs meest recente album verscheen in 2021. De coronapandemie dwong de muzikanten om op afstand te werken en hun partijen digitaal uit te wisselen. De afzonderlijke partijen werden uiteindelijk verweven tot een album dat de toepasselijke titel Stitches kreeg. Met zijn kwartet zet Molvær atmosferische stukken neer waarvan sommige dankzij de ongebruikelijke inzet van pedal-steelgitaar een countrytintje krijgen. Zo laat Molvær boven alles zien dat jazz lang niet altijd in hokjes past.

Dit concert maakt deel uit de Zondag Dagkaart.
Dit concert is onderdeel van de Edgy Route.

BEZETTING:

Nils Petter Molvær – trompet en zang
Johan Lindstrøm – pedal-steelgitaar en orgel
Jo Berge Myhre – bas en elektronica
Erland Dahlen – drums en percussie