festival
FJIN2023 | Sun Ra Arkestra (VS) 2

Wo 25 okt '23

FJIN2023 | Sun Ra Arkestra (VS)

Festival Jazz International Nijmegen 2023

Van 25 t/m 29 oktober 2023 geniet je met twaalf optredens van de fine fleur van de jazz en geïmproviseerde muziek uit Zwitserland, Scandinavië, de Verenigde Staten, Nederland en meer. Brebl, Doornroosje, De Lindenberg, LUX, Music Meeting, Podium JIN en Stadsschouwburg en De Vereeniging presenteren vijf dagen lang bekende artiesten en opkomende talenten, vertrouwde jazzklanken en projecten die de ruwe randjes van de jazz opzoeken.

VOORUITSTREVENDE, KOSMISCHE JAZZ

De Amerikaanse componist, bandleider en toetsenist Sun Ra (1914-1993) was in meerdere opzichten een echte jazzlegende. Over zijn leven buiten de muziek is weinig bekend. Zelf beweerde hij van Saturnus te komen en door de gewaden waarin hij en de leden van zijn Arkestra optraden, zou je dat best nog eens kunnen geloven.

Naar eigen zeggen schilderde Ra met zijn muziek ‘beelden van oneindigheid’. In zijn muzikale carrière speelde hij alles van bebop en standards tot freejazz en solo-experimenten met synthesizers. Tijdens zijn aardse bestaan bleef hij onvermoeibaar componeren en experimenteren. De muzikale nalatenschap van Sun Ra is dan ook omvangrijk en er verschijnen nog regelmatig heruitgaven van muziek die hij op kleine, ondergrondse labels uitbracht.

Het huidige Arkestra houdt de muziek van Sun Ra springlevend. In 1999 verscheen A Song for the Sun, met oude nummers, nieuwe composities en standards, gevolgd door Living Sky uit 2022. Onder leiding van de inmiddels 99-jarige saxofonist Marshall Allen (zelf lid sinds 1958) trotseert het Arkestra tijd en ruimte om de zevende editie van het Festival Jazz International Nijmegen te openen met buitenaards goede jazz.

Dit concert is uitsluitend los te kopen en maakt geen onderdeel van enige passe-partout/dagkaart of route.

BEZETTING:
Marshall Allen – altsaxofoon, fluit en EVI
Michael Ray – zang en trompet
Fred Adams – trompet
Cecil Brooks – trompet
Knoel Scott – altsaxofoon
Abshalom Ben Shlomo – altsaxofoon en clarinet
James Stewart – tenorsaxofoon
Rey Scott – baritonsaxofoon
Vincent Chancey – hoorn
Dave Davis – trombone
Craig Harris – trombone
Robert Stringer – trombone
Hotep – gitaar
Kash Killion – cello
Farid Abdul Bari Barron – piano
Tara Middleton – zang, percussie, viool
Tyler Mitchell – bass
Elson Nascimento – percussie
Wayne Anthony Smith, Jr. – drums