concert
Frans Vermeerssen Trio | The Trail 1

Do 22 feb '24

Frans Vermeerssen Trio | The Trail

Tenor- en sopraansaxofonist (en alt- en bariton bovendien) Frans Vermeerssen behoort al tientallen jaren tot de top van de Nederlandse jazz en speelde in groepen als Bik Bent Braam en het Willem Breuker Kollektief alsook in eigen groepen waaronder All Ears, Africa Brass en Talking Cows (met bassist Dion Nijland) en nu dus weer in een eigen trio.

De veelzijdige en zeer getalenteerde jonge drummer Thomas Jaspers speelde in 2016 al bij Podium JIN met de twee, als begeleiders van hém in de serie ArtEZ in Residence, nog voor zijn afstuderen aan het conservatorium waar Vermeerssen en Nijland nog altijd doceren. Hoe vruchtbaar die samenwerking is geweest blijkt wel uit hun onlangs verschenen album “The Trail”.

“Een dijk van een album” aldus een recensie op Nieuwe Noten.

Op The Trail keert Vermeerssen terug naar de kleinste “complete” bezetting in de jazz. Veel van zijn favoriete muziek is trio-muziek: A Night at the Village Vanguard en Way Out West van Sonny Rollins, At the Golden Circle van Ornette Coleman, het Ab Baars Trio of Air met Henry Threadgill.

Een trio line-up is echter ook uitdagend, zowel in compositie als in uitvoering, maar blijkt bij deze musici in meer dan goede handen. The Trail bevat 12 stukken van Vermeerssen die allen verwijzen naar een pad of weg die is, of beter wordt, afgelegd. De thema’s in de, zeer diverse, composities beschouwt hij als startpunten of wegwijzers voor pure improvisaties, waarbij hij het improviseren ziet als het reizen door allerhande verschillende landschappen.

Die landschappen zijn van een adembenemende schoonheid: zeer divers door de verschillende saxofoons en technieken die Vermeerssen gebruikt, en knisperfris, mede door de geweldige ritmesectie die beurtelings zowel melodieus als percussief richting voorgrond treedt.

Pure jazz van grote klasse kortom die je op het puntje van je stoel in de Thiemeloods zal houden.