concert
Het Brabants Jazz Orkest | ERA 1

Wo 19 okt '22

Het Brabants Jazz Orkest | ERA

Muziek van Niko Langenhuijsen

De levendige Brabantse jazzscene heeft veel te danken aan de Nijmeegse pianist/bassist/componist Niko Langenhuijsen. Vanaf begin jaren zeventig, toen jazz- en geïmproviseerde muziek stormachtige ontwikkelingen doormaakten, richtte hij groepen op, organiseerde workshops en sessies en stond aan de wieg van podium Paradox in Tilburg.

Het was in deze periode dat Niko experimenteerde met zijn groepen Ohm, Gemeentereinigingsorkest Vaalbleek en Caoutchouc. Hij ging daarmee een eigen onafhankelijke koers varen die geïnspireerd was door gecomponeerde en geïmproviseerde muziek.

Veel muzikanten voeren in zijn kielzog mee. De ‘Tilburgse School’ verwees naar de ontstane jazz-voedingsbodem waar veel Brabantse muzikanten de vruchten van plukten. Een jazzscene die tot nu toe uniek is in het Nederlandse landschap.

Het Brabants Jazz Orkest o.l.v. Jeroen Doomernik en Niko Langenhuijsen hebben een goede muzikale band. Een eerdere samenwerking was er met hun cd FREEDOM (2007). In 2017 schreef Langenhuijsen speciaal ter gelegenheid van November Music voor Het Brabants Jazz Orkest nieuw werk. Het resulteerde in een wonderlijk spel met contexten, waarbij hij toverde met melodische en ritmische componenten, manier van orkestratie en de rol die een speler of instrument kan hebben. Ook korte aangeleverde motieven van de bandleden wist hij te verwerken in de prachtige compositie met de titel ‘Samples’.

Het plan lag er al eerder om deze muziek op cd te zetten. Na de pandemie zijn de muzikanten de DJC studio ingedoken en nu is hij er! Een mooi moment, een halve eeuw na het begin van de roemruchte Brabantse jazzperiode. ERA, de titel van de cd, is toevalligerwijs ook de laatst toegevoegde compositie aan het album van deze icoon van de Nederlandse en bovenal Brabantse Jazz.

Bandleider: Jeroen Doomernik

Saxen: Thom Kooijmans, Albert van Veldhuizen, Paul van den Oever, Hans Boschman, Joost van Buchem
Trombones: Arjen Reeser, Léon van Balkom, Robert Mikhout, Arjen Bos
Trompetten: Hans Bloemen, William Kroot, Simon Bruul, Jeroen den Teuling, Ruud Verkoeijen
Piano: Joris Reutelingsperger
Gitaar: Joost van Sprundel
Bas: Bas Cooijmans
Slagwerk: Bennie van der Doelen