concert
I Compani - Fellini Amo+ 2

Zo 19 jan '20

I Compani 35 | Fellini 100

Jazz- en filmmuziekensemble I Compani heeft veel te vieren: hun eigen 35-jarig jubileum, én de 100e verjaardag van Federico Fellini. Het resultaat is een levendig, vrolijk, emotioneel en indringend theaterconcert in drie delen.

Federico Fellini is een van de belangrijkste naoorlogse Italiaanse filmregisseurs. Saxofonist en bandleider Bo van de Graaf en I Compani hebben al jarenlang een passievolle verhouding met het werk van Fellini. Nu brengt hij nog éénmaal een eerbetoon aan deze Italiaanse regisseur, aan de vooravond van diens 100e geboortedag. Want ook nu, tientallen jaren na zijn belangrijkste films, is het creatieve brein van Fellini nog indrukwekkend en in veel opzichten actueel.

I Compani eert de regisseur met de uitvoering van ‘FelliniAmo Extended’. De filmmuziek die Nino Rota tussen 1952 en 1978 componeerde voor Fellini wordt live gespeeld, ondersteund door filmbeelden, foto’s en teksten. Ook is er muziek van zijn latere componist Nicola Piovani.

I Compani 35
Sinds 1985 presenteert ensemble I Compani onder leiding van saxofonist en componist Bo van de Graaf bijzondere voorstellingen: hedendaagse jazz, filmmuziek, opera, wereldmuziek en vaudeville worden op wonderlijke wijze gecombineerd met film, poëzie, theater, dans, circus en erotiek. Bij I Compani 35 – Fellini 100 is te horen en te zien wat zoal gebeurt onder de vlag van I Compani. Het nieuwe Artis Orkest bijt de spits af met Dieren Composities van o.a. Guus Janssen, Misha Mengelberg en Harrie Bannink. Daarna volgt de eerste openbare uitvoering van de suite Maar Nooit Vergeten, die refereert aan de roerige jaren ’70 en ’80 in Nijmegen. Van de Graaf schreef dit stuk naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van SSN (drukkerij), SUN (uitgeverij) en De Oude Mol (boekhandel), die eind jaren zestig ontstonden in de Nijmeegse studentenbeweging. De CD werd meer dan lovend gerecenseerd op o.a. Jazznu.nl

Er staan maar liefst 21 musici en artiesten op het podium: Aili Deiwiks en Friedmar Hitzer (viool); Saskia Meijs altviool; Paul Vlieks (trompet); Arjen Reeser (trombone); Bo van de Graaf, Frank Nielander en Inga Rothammel (saxofoon); Gert Wantenaar (accordeon); Kees Molhoek, Guus Janssen en Leo Bouwmeester (piano/keyboard); Carel van Rijn en Arjen Gorter (bas); Thomas Jaspers en Rob Verdurmen (drums); Martijn Grootendorst (video); Julia Heider (dans); Peter Freijsen (stem); duo Naaistreek (performance).