concert
I Compani | Jan van Teeffelen 2

Zo 10 dec '23

I Compani | Jan van Teeffelen

Fotograaf Jan van Teeffelen had een voorliefde voor uitbundig visueel en muzikaal spektakel. Die eigenschappen kenmerken ook de muziek van I Compani.

Puttend uit zeer veel muzikale vaatjes: van eigentijdse Jazz tot opera en circusmuziek met soms een flinke schep nostalgie en altijd mediterraan gekruid. Sinds de oprichting in 1985 is er ook steevast een combinatie met film en andere media. Alle reden voor I Compani dus om iets te gaan doen met het werk van Jan.

Wat er op de lessenaars komt? Stukken van bandleider Bo van de Graaf, Kurt Weill, Willem Breuker, gaan hand in hand met Vaudeville muziek en een vette Blues. De muzikanten naast Bo op saxofoons zijn: Frank Nielander en René Mulder saxen, Paul Vlieks trompet, Arjen Reeser trombone, Pip van Steen fluit, Gerie Daanen accordeon, Pieter Klaassen gitaar, Carel van Rijn bas en André Groen drums. Een 10-tet om je vingers bij af te likken.

De Nijmeegse fotograaf Jan van Teeffelen

De bekende Nijmeegse fotograaf Jan van Teeffelen overleed op 16 september 2011 op 81-jarige leeftijd. Hij was als fotograaf het meest actief in en rond zijn woonplaats Nijmegen. Jan van Teeffelen laat een groot analoog archief na dat een uniek beeld geeft van bijna 60 jaar fotografie in vooral Nijmegen. Jan woonde en werkte aan het St. Stevenskerkhof direct naast de Grote of Sint-Stevenskerk in het historisch centrum van Nijmegen. Ontelbaar zijn dan ook de foto’s van de afbraak en herbouw van de Nijmeegse benedenstad. Hij fotografeerde onder meer 50 jaar de Nijmeegse Vierdaagse en was decennia de ‘huisfotograaf’ van het Radboudumc en de Radboud Universiteit. Bekend zijn ook de reportage van het carnaval in Rio de Janeiro en de foto’s die hij maakte tijdens een tocht van vier maanden door de Sahara. Hij publiceerde meerdere fotoboeken over Nijmegen en de Ooijpolder. Naast zijn werk doceerde Van Teeffelen fotografie aan De Lindenberg. Het archief wordt nu door bevriende collega’s gedigitaliseerd en gepubliceerd op social media.

Dit theaterconcert van I Compani is twee keer in LUX te zien:
– zondag 10 december 2023, 16.00 uur
– zondag 10 december 2023, 20.30 uur