concert
Jasper Blom Quartet ft. Pablo Held 2

Wo 14 okt '20

Jasper Blom Quartet ft. Harmen Fraanje

Op 4 december ontving saxofonist en componist Jasper Blom de Buma Boy Edgar Prijs 2019, de belangrijkste prijs van Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek. Nu dan eindelijk de Buma Boy Edgar Prijs Tournee van Jasper Blom. Op deze avond presenteert hij het Jasper Blom Quartet.

Met deze prestigieuze jazzprijs op zak, presenteert Blom zijn project Polyphony 3. Zoals de naam al aangeeft, is dit de derde ‘editie’ in een reeks, die hij enkele jaren geleden startte met zijn Jasper Blom Quartet, met all stars Jesse van Ruller (gitaar), Martijn Vink (drums) en Frans van der Hoeven (bas).

Polyphony is een verwijzing naar Bloms fascinatie voor polyfone middeleeuwse muziek. Vanuit verschillende invalshoeken en muzikale technieken, ontstonden al twee ‘polyfone’ projecten, met de Vlaamse trompettist Bert Joris (Polyphony 1) en met de Duitse trombonist Nils Wogram (Polyphony 2). Voor Polyphony 3 werkt het Jasper Blom Kwartet samen met de rising star pianist Harmen Fraanje.

Binnen Pyphone 3 staat De Toonklok van de Nederlandse componist Peter Schat centraal: een muzikaal systeem dat componisten volkomen vrijlaat om zich zo te ontworstelen van wat Schat ooit het ‘tonaliteitsprobleem’ noemde. Musicologie voor gevorderden zou je denken, en tóch weten Jasper Blom en zijn makkers met deze ingewikkelde materie het publiek in één klap te betoveren. Een gave die alleen de allerbesten hebben, en daarom krijgen zij de Buma Boy Edgarprijs!

Jasper Blom geldt als een van de belangrijkste tenor- en sopraansaxofonisten uit de Nederlandse jazzscene. Als componist streeft hij naar een synthese van jazz, pop, klassieke en geïmproviseerde muziek. Blom won twee keer de European Jazz Competition en is winnaar van de Buma Boy Edgar Prijs 2019, de belangrijkste prijs in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek. Blom werd uitgenodigd door topensembles als het Metropole Daarnaast werkte Jasper Blom met internationale grootheden als Randy Crawford, George Duke, Chet Baker, Lee Konitz en Nat Adderley.

In de “POLYPONY” serie gaat het Jasper Blom Quartet nu samenwerken met deHarmen Fraanje.

Het Jasper Blom Quartet is een geoliede machine met de gitarist Jesse van Ruller, Frans van der Hoeven en Martijn Vink. Kenmerkend voor het JBQ zijn de intelligente composities en improvisaties van saxofonist Jasper Blom, het gloedvolle spel van stergitarist Jesse van Ruller, het strakke en flexibele samenspel tussen ritmesectie en solisten, met in een hoofdrol de vermaarde Martijn Vink.

Voeg daarbij Harmen Fraanje en je kunt gerust spreken van een all star formatie.