concert
Jort Terwijn's Önder | Keep An Eye The Records on Tour 2

Do 2 feb '23

Jort Terwijn's Önder | Keep An Eye The Records on Tour

Na het succesvol ontvangen debuutalbum Önder, Vol. 1, is het vervolg in de maak: Önder, Vol. 2 is een retrospectieve blik op de afgelopen twee jaar. Met nummers over (verloren) geliefden, buleria-ritmes, overstromingen, hersenorkanen, falende politici en ballet. Het is daarmee een weerspiegeling van de tijd en schijnt een hoopvol licht over de toekomst. Album release januari 2023.

Net als in Vol. 1 creëert de band een nieuw referentiekader waar de conventies over hoe de bas moet worden benaderd, waargenomen en begrepen, overhoop worden gehaald.

De muziek van Önder is sterk geïnspireerd door musici als Petter Eldh, Rosalia, ADHD, Kali Malone en nog veel meer (veelal) Europese hedendaagse musici die spelen op het gebied van geïmproviseerde muziek, jazz, folkloristische muziek en pop. Ze creëren een frisse en zeldzame installatie van basinstrumenten in de context van akoestisch-elektronische instrumentale muziek. Composities gaan van hypnotiserende, labyrintische drones tot choped beats en van open soundscapes tot harde avant-garde die constant op zoek zijn naar nieuwe wendingen in de muzikale lijn van de jazz.

Önder won in 2021 de Leiden Jazz Award en in 2022 The Records van de Keep an Eye Foundation. De jury aldaar was onder de indruk van het samenspel en de manier waarop drum en bas op elkaar aansloten. Origineel en met een volkomen natuurlijk aanvoelend gebruik van elektronica.

Jort Terwijn (NL)– Contrabas/Guitara Portuguesa/Synthesizer
Federico Calcagno (IT)– Basklarinet
Hristo Goleminov (PT) – Basklarinet
Alessandro Mazzieri (IT)– Basgitaar
Nick Thessalonikefs (GR)- Drums