concert
Martin Fondse, Margriet Sjoerdsma, Vrouwkje Tuinman, Matangi Quartet & Udo Prinsen | Stop de Tijd 3

Zo 19 feb '23

Martin Fondse, Margriet Sjoerdsma, Vrouwkje Tuinman, Matangi Quartet & Udo Prinsen | Stop de Tijd

Topmusici Martin Fondse (componist des Vaderlands 2021), Margriet Sjoerdsma en Matangi Quartet maken samen met dichteres Vrouwkje Tuinman (haar dichtbundel ‘Lijfrente’ werd bekroond met De Grote Poëzieprijs 2020) en visual artist Udo Prinsen een caleidoscoop aan melodieën, ritmes en geluiden over de wens om de wereld en de tijd naar onze hand te zetten. Moeten we de race tegen de klok willen winnen?

In sierlijke folk, pure kamermuziek, jazz, pop, elektronische melodieën en licht absurde klanken worden de ontroerende gedichten van Tuinman over het voetlicht gebracht, omlijst door animaties van Prinsen. In een verrassend toneelbeeld van projecties bewegen de songs zich van klein en intiem tot groots, orkestraal en episch. Soms bevriezen de musici de tijd, danweer versnelt het ritme; ieder einde herbergt immers een nieuw begin.

Martin Fondse en Margriet Sjoerdsma zijn beiden multi-instrumentalist. Alleskunner Martin Fondse componeert voor uiteenlopende ensembles als het Concertgebouworkest, het Metropole Orkest en Asko|Schönberg. Internationaal maakte hij furore met zijn eigen orkesten en samenwerkingen zoals met de Braziliaanse popster Lenine, eerder te zien bij LUX tijdens de Music Meeting. Hij heeft een eigen narratieve en humoristische stijl waarmee hij in 2017 de prestigieuze Boy Edgar Prijs won.

Margriet Sjoerdsma veroverde Nederland met A tribute to Eva Cassidy. Meer dan tachtig keer trad ze op met dit veelgeprezen album, van North Sea Jazz Festival tot een afgeladen Concertgebouw en ook in LUX. In 2021 ontving Sjoerdsma een Edison voor haar album Odelion Orchestra – Northern Lights. Eerder won ze de prestigieuze Nederlandse Oeuvreprijs Kleinkunst en Cabaret: de Bronzen Leeuw.

Samen met het inventieve Matangi Quartet verklanken zij in Stop de tijd de openhartige gedichten van Vrouwkje Tuinman.

Deze gedichten zijn openhartig, soms licht absurdistisch. Niets meligs of pastelkleurigs. Niet makkelijk, wel toegankelijk. Nuchter, maar nergens onpersoonlijk of kil. Integendeel. Geen schoonschrijverij en juist dat levert de mooiste zinnen op. En troost, daar waar er eigenlijk geen beginnen aan is. | JURY VAN DE GROTE POËZIEPRIJS 2020 OVER VROUWKJE TUINMAN