concert
Music Meeting @ Brebl | Trio Da Kali & North Sea String Quartet 2

Zo 7 nov '21

Music Meeting @ Brebl | Trio Da Kali & North Sea String Quartet

‘Een dreamteam met improviserend vermogen!’ Zo omschrijft Music Meeting Festival, dat samen met Brebl dit concert presenteert, de bijzondere ontmoeting van de twee ensembles.

Trio Da Kali uit Mali mag je gerust een supergroep noemen. Zangeres Hawa Kassé Mady Diabaté is namelijk niemand minder dan dochter en muzikaal erfgename van Kassé Mady Diabaté, een van de grootste stemmen die Afrika ooit voortbracht. Mamadou Kouyaté is de zoon van Bassekou Kouyaté, oprichter van het succesvolle N’goni ba en LassanaDiabaté kent op zijn instrument geen meerdere. Nu zijn voorgekookte combinaties van muzikanten maar al te vaak eendagsvliegen. Maar de ene chef is de andere niet en de Britse producer Lucy Duran, die de groep samenstelde, heeft al eerder voor blijvende smaaksensaties gezorgd. Zoals met Songhai, een project waarbij griotmuziek en flamenco organisch versmolten tot een onweerstaanbare melange.

Ze haalde dat kunststukje opnieuw uit door Trio Da Kali te koppelen aan het Kronos Quartet, een verrassende combinatie die wereldwijd aansloeg. De Amerikanen gingen daarna weer huns weegs, maar waren wel zo vriendelijk om de arrangementen vrij te geven, zodat de Malinese muzikanten ze kunnen gebruiken om met anderen samen te werken, een eer die nu te beurt valt aan het North Sea String Quartet. En dat belooft wat, want behalve klassieke skills hebben deze jonge honden enkele zaken in huis waar ze bij Kronos alleen maar van kunnen dromen: swing, groove en improvisatievermogen!

Music Meeting presenteert dit speciale project op verschillende podia in Nederland en België.

Trio Da Kali
* Hawa Kassé Mady Diabaté – zang
* Lassana Diabaté – balafon
* Mamadou Kouyaté – bas n’goni

North Sea String Quartet
* George Dumitriu – viool Pablo
* Rodríguez – viool
* Yanna Pelser – altviool
* Thomas van Geelen – cello

Music Meeting gaat dwars door stijlen, genres en culturen en biedt al ruim 35 jaar een podium aan de beste artiesten wereldwijd: musici die zelden of nooit in Nederland te zien zijn geweest, met nieuwe projecten of in bijzondere samenstellingen.

Als opmaat naar het organiseren van een volwaardige editie van Music Meeting Festival in 2022, programmeert de festivalorganisatie dit najaar in samenwerking met een aantal gerenommeerde podia en zalen in zowel binnen- als buitenland een reeks losse concerten. Onder de noemer ‘Music Meeting Concerts’, welke worden georganiseerd in Concertgebouw De Vereeniging, LUX en Brebl in Nijmegen, LantarenVenster in Rotterdam, Concertgebouw Amsterdam én MuziekPublique in Brussel, kunnen liefhebbers van avontuurlijke muziek genieten van een serie bijzondere projecten van muzikale grootmeesters uit alle windstreken.