concert
Music Meeting @ LUX | Lenine & Martin Fondse ‘The Bridge II’ 3

Vr 19 nov '21

Music Meeting @ LUX | Lenine & Martin Fondse ‘The Bridge II’

In 2013 presenteerde Music Meeting de bijzondere samenwerking tussen Lenine & Martin Fondse Orchestra. Lenine, Braziliaans wereldster met dertien albums en meerdere Latin Grammy’s op zijn naam, zag in zijn dertigjarige carrière zijn liedjes al gecoverd worden door onder meer Maria Bethânia, Gilberto Gil en Milton Nascimento.

Met The Bridge, waarop de singer-songwriter de connectie aan ging met de Nederlandse pianist en componist Martin Fondse, voegde hij een mooi hoofdstuk toe aan zijn imposante oeuvre. De brug, verwijzend naar de Ponte Maurício de Nassau (Maurits van Nassaubrug) in de Braziliaanse stad Recife, werd geslagen tussen de spannende nieuwe arrangementen die gevierd componist Fondse maakte bij de composities van Lenine. De vuurdoop op Music Meeting bleek een opmaat naar meer. Van het Bimhuis in Amsterdam (waar een album werd opgenomen) tot het North Sea Jazz Festival, Central Park in New York en Rock in Rio in Brazilië voor 200.000 mensen; overal werd de samenwerking op waarde geschat en met open armen onthaald. Het album viel geheel terecht in de prijzen in de categorieën ‘beste album’ en ‘beste zanger’ bij de belangrijke Prêmio da Música Brasileira. Dat verdient een vervolg. Daarom verscheen onlangs The Bridge II, een EP met drie door Fondse gearrangeerde songs van Lenine, en de twee gaan nu ook samen op tournee in Europa. Live krijgen de klassiekers uit het oeuvre van Lenine, zoals Jack Soul Brasileiro, Paciência en A Ponte, gezelschap van meer recente composities. Met The Bridge II gaat het duo terug naar de kern. Geen orkest dit keer, maar slechts zang, gitaar en piano.

Als opmaat naar het organiseren van een volwaardige editie van Music Meeting Festival in 2022 programmeert de festivalorganisatie dit najaar in samenwerking met een aantal gerenommeerde podia in zowel binnen- als buitenland een reeks losse concerten. Onder de noemer ‘Music Meeting Concerts’, die worden georganiseerd in LUX en Brebl in Nijmegen, LantarenVenster in Rotterdam, Concertgebouw Amsterdam én MuziekPublique in Brussel, kunnen liefhebbers van avontuurlijke muziek genieten van een serie bijzondere projecten van muzikale grootmeesters uit alle windstreken.