concert
Olombelo Ricky 2

Vr 9 jun '23

Olombelo Ricky

Olombelo Ricky betekent: Ricky – the human being. Het mens-zijn staat centraal in het artistieke werk van de percussionist. Ricky is geen muzikant alleen. De Malagassiër is eerder dichter, componist, producent, organisator en cultuurwetenschapper. In zijn thuisland en vooral onder de Malagassische gemeenschap in het buitenland heeft zijn muziek een cultstatus. Vooral de jonge generatie identificeert zich met zijn liedjes. Elk jaar geeft de 61-jarige een afstudeerconcert voor duizenden jongeren.

Ricky mengt traditionele Malagasy muziek met jazz. De muzikanten noemen deze mengeling van “vako-drazana folk” en “jazz” “vakojazzana”. Het wordt een diepe culturele ontmoeting tussen Afro-Amerikaanse muziek, Malagasy muziek en jazzy wereldmuziek.

Ricky’s culturele werk heeft een groot charisma, vooral door zijn muzikaal virtuoze sociaal-politieke boodschappen. Hij behoort tot de inheemse bevolkingsgroep van de Vazimba. Binnen deze cultuur heeft muziek een magische betekenis. Het zou een helende en verenigende werking hebben.

Zijn carrière begon in 1991 en al snel kwam hij in contact met internationaal actieve culturele figuren. Hij maakte deel uit van het “Klangwelten Festival” van harpist Rüdiger Oppermann. Ian Anderson (Jetho Tull) noemt hem één van de beste zangers van Afrika.

Zijn eerste album verscheen in 1998. Sindsdien heeft de wereldmuzikant talrijke andere werken geproduceerd. Hierop is de muzikale “crème de la crème” van het eiland met de vorm van de “voetafdruk van God” te horen. Onder hen Dama Mahaleo en Eric Manana. In 1995 bracht het “House of World Cultures” in Berlijn een CD uit met werken van de “Drum Master”. In 2000 verscheen “Olombelona RICKY”, geproduceerd en begeleid door Airto Moreira. Na de release van dit album toerde hij met de legendarische “Madagascar Allstars” door Madagaskar en Europa. Sinds het Madagascar Festival 2013 tot het begin van de Covid 19 pandemie toerde de artiest jaarlijks door Frankrijk en Duitsland.

Ricky wordt vergezeld door zijn zoon, de zanger en percussionist Miaro Tanjona en gitarist Lenjaka Andriam. Daarnaast spelen Jesse Schilderink (tenor), René Creemers (drums) en Teun Creemers (basgitaar) mee.

Line-up
Olombelo Ricky – vocals/percussion
Miaro Tanjona – vocals/percussion
Lenjaka Andriam – vocals/guitar
Jesse Schilderink – tenor
René Creemers – drums
Teun Creemers – bass