festival
Otis x Brebl | Kruidkoek 2

Vr 9 jul '21

Otis x Brebl | Kruidkoek

Kruidkoek is een ontspoorde jongensdroom. Vier goede vrienden vonden hun muzikale uitlaatklep in een band waarmee ze concessieloos en met merkbaar plezier hun grenzen oprekken en hun horizonnen verbreden. Dansvideo’s, jazzclubs, zelfgebouwde lichtbakken, popfestivals, dichters, kindervoorstellingen, ruzie in de studio en lachend in de tourbus.

Hun eigen mix van jazz, rock en Tarantino-films hebben ze omgedoopt tot GarageJazz. Er zijn vleugjes Zappa, Ploctones, Rudder, Bowie, Beatles en Nirvana te horen, en dat zou je enigszins een indicatie moeten geven van de veelzijdigheid van Kruidkoek ‘s klankoeuvre. Maar laat je niet in de war brengen: het blijft dynamische instrumentale muziek vol improvisatie met saxofoon, gitaar, bas en drums. Live met veel karakter gespeeld en door een hele rits prominent aanwezige effecten gehaald.

Tijdens hun avontuur hebben de jongens van Kruidkoek in Nederland al redelijk wat plekken aangestipt. Te noemen: Paradiso, de Melkweg, het Bimhuis, Jazz in Duketown, Rotterdam Jazz International en de Popronde. Daarnaast hebben ze met schrijver en dichter Joost Oomen een project louter over fruit onder de naam Fruitcake (Oerol, De Ruimte, De Oversteek, Explore the North) en gaat vroeg in 2020 hun kindermuziektheatervoorstelling De Muziekmagnetron in première.

2020 wordt ingeluid met het uitkomen van de nieuwe plaat, genoemd naar hun eigen genreomschrijving GarageJazz. In 2019 namen ze ‘m op in samenwerking met Matthijs Kievit, die onderhand zijn sporen in creatief muzikaal Nederland flink heeft verdiend met klanten als Klangstof, Kapok, Blaudzun en Luwten. Tien nieuwe stukken kregen vorm in de aanlopende weken en werden in de Schenk Studio in Amsterdam ingespeeld. Geen ellenlange knip-en-plaksessies achteraf, maar echt gespeelde one-takers, in één ruimte met versterkers flink aan. Deze benadering werd gekozen om de live-energie over te brengen op de plaat en het gevoel van spanning en improvisatie naar voren te laten komen. De sound moest dik en ongepolijst zijn, en ruimte bieden voor de dynamiek van de band. Matthijs heeft op zijn beurt als een vijfde bandlid flink meegeschoven met effecten en het resultaat mag er zijn. Met Garagejazz laat Kruidkoek zien een veelzijdige band te zijn die klaar is voor de toekomst!

Nick Feenstra – Sax
Tijmen Kooiker – Guitar
Reindert Kragt – Bass
Bram Knol – Drums

Otis x Brebl vindt plaats in een 1,5 meter zaalopstelling, testen voor toegang is dus niet nodig. Als je klachten hebt blijf je natuurlijk thuis, en die knuffel houd je van ons tegoed bij Otis Park 2022.

Cultuurpodium Brebl en Meneer Otis presenteren samen Otis x Brebl als alternatief voor Otis Park 2021. Dit indoor-festival vindt niet alleen plaats tijdens de oorspronkelijke periode van het Otis Park festival, maar de gehele maand juli. Met alleen de maandag als rustdag geniet je deze maand van 27 avonden live jazz, funk en soul. Otis x Brebl wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Nijmegen, Sena Performers, Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland, VSB Fonds en Jazzstad Nijmegen.