concert
Pierre Courbois 80 1

Wo 22 apr '20

Geannuleerd | Pierre Courbois 80

Jazzdrummer, componist en bandleider Pierre Courbois is sinds jaar en dag één van de vaandeldragers van de Nederlandse jazz, met zowel nationale als internationale erkenning. Hij behoort tot de grondleggers van de Nederlandse en Europese jazz. Hij heeft samengewerkt met tal van toonaangevende musici waaronder Willem Breuker, Eric Dolphy, Ben Webster, Peter Brötzmann, Joachim Kühn, Jasper van ‘t Hof, Jeanne Lee, Gunter Hampel, Jan Akkerman, Bud Powell, Jean-Luc Ponty, Don Byas, Stan Getz, Mal Waldron, Polo de Haas en Gary Peacock.

23 April wordt Pierre Courbois 80 jaar, een goede reden voor een speciale avond om dit te vieren! Aan de vooravond van zijn 80e verjaardag organiseert podium JIN dan ook een muzikaal feest rondom de meesterdrummer en componist. Een afwisselende avond waarin de veelzijdigheid van Pierre Courbois naar voren komt:

3GEN3: Pierre Courbois – Drums, Wiro Mahieu – Contrabas, Jesse Schilderink – Sax
CSC : Pierre Courbois – Drums, Timo Somers – Gitaar, Barend Courbois – Basgitaar
Polo De Haas – Piano Solo: “Improvisations and Harmonies “
COURHOF: Pierre Courbois – Drums, Jasper van T Hof – Keys, Piano, Electronics
COURHOF/CSC: Plays Association PC.

3GEN3

Speciaal voor zijn 80e verjaardag heeft Pierre Courbois een nieuw trio samengesteld. 3GEN3 bestaat uit 3 generaties musici: de jonge talentvolle saxofonist Jesse Schilderink, klasbak Wiro Mahieu op contrabas en Pierre Courbois op drums. Vanavond kent de première van dit bijzondere trio waaarmee Courbois in 2020 op een landelijke tournee gaat.

Courbois – Somers – Courbois

Jazzrock, bluesrock, crossover… Twee giganten samen met wellicht Nederlands beste rockgitarist van het moment: Barend en Pierre Courbois met Timo Somers. Een one-of-a-kind topgroep in feitelijk een nieuwe stijl: er zijn veel jazz- en bluesbands die met een rockdrummer spelen. Hier is het andersom: twee volbloed rockmuzikanten met een jazzdrummer. Geen jazzrock maar rockjazz!

Polo de Haas

Op verzoek van Pierre Courbois zal Polo de Haas, waarmee Pierre reeds jarenlang een uniek duo vormt, een solo-uitvoering geven op de concertvleugel. De Haas heeft zich in zijn carrière als pianist nooit gespecialiseerd in een specifiek repertoire, noch in het klassieke, moderne of jazzidioom. In een interview zei hij ooit: “Er is geen muziek waarvan ik zeg: dat is geen muziek. Alle geluid is muziek”. Hij trad op met alle Nederlandse symfonieorkesten en verzorgde ook veel radio- en televisieoptredens. Voorts gaf hij recitals over de hele wereld. Vanavond zal hij het stuk “Improvisations and Harmonies” ten gehore brengen.

COURHOF

Samen met pianist Jasper van ‘t Hof richtte Pierre Courbois eind 1969 het ensemble Association PC op. Hiermee toerden zij gedurende de jaren zeventig over de gehel wereld. Het duo COURHOF bestaat al sinds begin 1969 en is min of meer de basis waaruit Association PC ontstond. Een ontmoeting van twee muzikale vrienden.

De avond wordt afgesloten met het stuk Opperdoes/Neuteboom: een reconstructie van Association PC uitgevoerd door Pierre Courbois – Drums, Jasper van T Hof – Keys, Timo Somers – gitaar en Barend Courbois – basgitaar.