concert
Podium JIN Sessies #2: Mariá Portugal/Dion Nijland/Inga Rothammel 1

Wo 29 sep '21

Podium JIN Sessies #2: Mariá Portugal/Dion Nijland/Inga Rothammel

De Podium JIN sessies is een serie waarbinnen een aanstormend talent de kans krijgt zich verder te ontwikkelen. Voor 2021 id de keuze gevallen op Saxofoniste Inga Rothammel. Zij neemt het stokje over van Doppler Trio en De Raad van Toezicht. Inga Rothammel presenteert 2 sessies waarin ze toewerkt naar een concert tijdens Festival Jazz International Nijmegen.

Vanavond presenteert zij een bijzonder Internationaal trio met niemand minder dan Maria Portugal (drums), Dion Nijland (bas) en Inga Rothammel (sax).

Inga Rothammel heeft jazz- en popsaxofoon gestudeerd aan het ArtEZ Conservatorium in Arnhem. De composities van de saxofoniste Inga Rothammel zijn energiek, dynamisch en stuiteren met speels gemak door stijlen, van dromerig en minimalistisch tot vrij en wild. Haar geluid en haar krachtige manier van saxofoon spelen raakt het publiek, Ze speelt met volle energie en expressie en experimenteert met haar saxofoon, gebruikmakend van natuurgeluiden en elektronische effecten. Ze heeft opgetreden op verschillende muziekfestivals zoals het North Sea Jazz festival, Music Meeting, Make it Jazz, Take Note! Festival, Manana Manana en Madnessfestival.

Mariá Portugal is een rijzende ster in de Braziliaanse Muziek scene maar ook internationaal maakt ze furore met haar groep Quartabê. Met dit ensemble was zij te gast bij de Music Meeting 2018 : https://musicmeeting.nl/nl/video/quartabe-live-at-music-meeting-2018
In 2020 was Maria Portugal Improviser in Residence bij het gerenommeerder Moers Festival: https://www.youtube.com/watch?v=YcMGtu-3sfY

Inmiddels wordt Mariá Portugal over de hele wereld uitgenodigd van Zuid-Amerika, Europa, Azië tot en met Oceanië. Ze musiceerde met artiesten als Arrigo Barnabé, Elza Soares, Metá Metá, Maria Beraldo, Maggie Nicols, Charlotte Hug, Angelika Niescier, Gerald Cleaver, Ute Wasse rman, Caroline Kraabel, Sarah Gail Brand, Joëlle Leandre, Billy Martin, Jasper van’t Hof en Paul van Kemenade. En deze avond bij Podium JIN.

Dion Nijland studeerde contrabas aan ArtEZ Conservatorium Arnhem en het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Hij maakt deel uit van verschillende groepen die actief zijn op het gebied van jazz, geïmproviseerde en contemporary muziek. Momenteel maakt hij deel uit van DEON, HOT (Het Orgel Trio), Buisonic, City Maps, Vanbinsbergen Playstation, Colen en Utrechtse Jazz Archipel. Dion maakte meer dan 10 jaar deel uit van Dimami (samen met Miguel Boelens op altsaxofoon en Makki van Engelen op drums), Talking Cows en De Bende van Drie. In 2006 nam Dimami deel aan ‘The Young VIPs Tour’ met oa Anton Goudsmit op gitaar. Verder speelde hij met verschillende groepen in Frankrijk, Duitsland, Chili, Bolivia, Irak, Turkije, India, Portugal en de USA.

De drie muzikanten mixen hun eigen sounds en improvisatie-ideeën binnen de geschreven melodieën en ritmische fragmenten van saxofoniste Inga Rothammel.

Naast concert zal middels een video installatie de bijzondere kracht van geluid worden getoond. Het is indrukwekkend om te ervaren hoe gedifferentieerd en snel, hoe bijna levendig het gevoelige water met de meest uiteenlopende golfstructuren reageert op de constante stroom van tonen. Zo roept het een bijna onuitputtelijke overvloed aan diverse vormen, patronen en beelden op.