overig
R11 | R11 vs. The A.L. Robot 1

Zo 16 jan '22

Geannuleerd | R11 vs. The A.L. Robot

Componist en arrangeur Bob Zimmerman (De Nieuwe Wildernis) en slagwerker/componist Rob Verdurmen (Willem Breuker Kollektief) bundelen hun krachten in de voorstelling R11 vs the A.I. Robot over digitale technologie in filmmuziek.

Veel muziek komt inmiddels uit een kastje, zonder dat we het ons realiseren. Maar wat staat ons te wachten als artificial intelligence de componist én uitvoerend musicus overbodig maakt en wij alleen nog door een bot gecomponeerde muziek te horen krijgen?

Digitale technologie in filmmuziek
Componist en arrangeur Bob Zimmerman (o.a. De Nieuwe Wildernis, Süskind, zijn arrangementen voor het Metropole Orkest en het populaire tv-programma Maestro) en slagwerker en componist Rob Verdurmen (hem kent u van o.a. 38 jaar vaste drummer van het (inter)nationaal vermaarde Willem Breuker Kollektief en zijn werkzaamheden voor onder meer het Zuidelijk Toneel) bundelen hun muzikale krachten en ideeën voor het realiseren van de R11 voorstelling over het gebruik van digitale technologie in de filmmuziek.

De technische mogelijkheden lijken onbegrensd. In bijna alle muziekgenres wordt er inmiddels veelvuldig gebruik van gemaakt en vaak zonder dat de luisteraar het nog opmerkt. Want wij zijn er totaal aan gewend, maar zeker ook door vérwend.

Composerbot gecomponeerde muziek
Maar wat staat ons te wachten als Artificial Intelligence de filmmuziekcomponist én de uitvoerend musicus totaal overbodig maakt en wij allen alleen nog door de Composerbot gecomponeerde muziek te horen krijgen? Dit gaan wij tijdens de voorstelling samen met het publiek en composerbot Aimée onderzoeken.

Een wervelend muziekspektakel
Aan de hand van Bob’s arrangementen van bekende en minder bekende filmmuziek voor sciencefiction films uit de periode 1956 tot heden, aangevuld met speciaal voor de voorstelling door Rob gecomponeerde soundtracks, gaat R11 de technologische ontwikkelingen in beeld en geluid muzikaal vertalen tot een wervelend muziekspektakel. VJ Martijn Grootendorst ondersteunt het geheel in zijn karakteristieke stijl met onverwacht en onbekend filmmateriaal.