festival
Stranger Than Paranoia: Van Kemenade/Budha Building + ICP Orchestra 1

Wo 17 feb '21

Stranger Than Paranoia: Van Kemenade/Budha Building + ICP Orchestra

Stranger Than Paranoia 2020 stond oorspronkelijk gepland op donderdag 24 december en is in verband met de aangescherpte maatregelen rondom COVID-19 verplaatst naar woensdag 17 februari online.

Festival Stranger Than Paranoia gaat door ! Voor de 1e keer online te bewonderen van Vladiwostok tot São Paulo: Jazz We Can!
Voor maar € 7,50 thuis genieten van Duo Paul van Kemenade/Budha Building en het ICP Orchestra.

20.30 – 21.05: Duo Budha Building & Paul van Kemenade
21.05 – 21.15: Pauze
21.15 – 22.00: ICP Orchestra

Het festival opent met een bijzonder duo van altsaxofonist van Kemenade en Budha Building, electronics / pc sampling.
Budha Building is de alias van Hans Timmermans een multi-instrumentalist en elektronica kunstenaar. Met een compleet leger aan elektronica en computers om zich heen schept hij klankwerelden die zich bewegen tussen etnische-, ambient- en filmklanken – en alles wat zich daartussen kan bevinden. Initiatiefnemer van het festival saxofonist Paul van Kemenade beweegt zich soepel tussen verschillende muzikale settingen, van bop tot flamenco en van vrije impro tot klassiek. Hij weet als geen ander ongewone bezettingen samen te stellen. Het duo van Kemande/Budha Building is hiervan het zoveelste voorbeeld. Van Kemenade en Timmermans vonden elkaar in de zoektocht naar nieuwe uitdrukkingsmogelijkheden en een nieuw project was een feit. Gedurende een tour in Rusland werden de ingrediënten verzameld voor hun cd Russian Roads (2020). Het album is weer een mijlpaal in het oeuvre van Paul van Kemenade. Vanavond een kleine reis over “Russian Roads”. Gordels vast!

Het ICP Orchestra is uniek in de wereld, een kruising tussen bigband en kamerorkest, waarin blazers en strijkers op het scherp van de snede improviseren. Instant Composers Pool werd in 1967 opgericht door Han Bennink en Misha Mengelberg en ontwikkelde zich tot een veelzijdig orkest, dat Amerikaanse swing koppelt aan Europese muziek, avant-garde en een gezonde dosis absurdisme.
Het ICP Orchestra is niet alleen in Nederland legendarisch, zo blijkt uit recensies uit de internationale media. ‘This is fabulous music’, juichte London Jazz News na een recent optreden, en The Guardian sprak van ‘a miniature lesson on the evolution of European jazz-influenced improvisation.’ New York Times: ‘They are brilliant soloists, scholars and physical comedians, critics and joy-spreaders.’