festival
Stranger Than Paranoia 2

Di 24 dec '19

Stranger Than Paranoia

Stranger Than Paranoia plaatst al sinds de oprichting in 1993 diverse muziekstijlen op één podium. Het overschrijdt de grenzen van jazz. Elementen uit de klassieke muziek, flamenco vermengt met jazz, avant-gardejazz, van big band tot strijkkwartet, van funk tot impro. Inmiddels is Stranger Than Paranoia een kersttraditie bij Podium JIN en vieren ze dit jaar het eerste lustrum. In deze 5e editie daarom een speciaal programma: Busch/van Kemenade, “MiXMONK” van Joey Baron/Bram De Looze/Robin Verheyen en “el XYZ de Son Bent Braam” van Michiel Braam.

Busch / Van Kemenade

JazzArt Award winnaar Stevko Busch en Boy-Edgar-prijswinnaar Paul van Kemenade openen samen deze lustrum editie van Stranger Than Paranoia. Sinds hun kennismaking in 1985 hebben de muzikanten een geheel eigen geluid ontwikkeld binnen hun samenwerking. De dialogen van het duo Busch/van Kemenade zijn van een zeldzaam elan, variërend van sereen tot vurig en soms kwetsbaar speels. Muziek die stevig verankerd is in de jazz, echter puttend uit de diverse stijlen van Russische liederen en Zuid Afrikaans muziek.

MiXMONK: Joey Baron/Bram De Looze/Robin Verheyen

Een eeuw na de geboorte van jazzpionier Thelonious Monk werd MixMONK geboren uit de samenwerking van de Belgische zwaargewichten Robin Verheyen, Bram De Looze en de Amerikaanse meesterdrummer Joey Baron. Binnen MixMONK bundelt Baron zijn krachten met twee toonaangevende musici van de Belgische jazz scène. Zowel De Looze als Verheyen trokken op jonge leeftijd naar New York om zich met de lokale scene te meten. Intussen groeiden ze uit tot de zwaargewichten van de Belgische jazz. Van klassiek en avant-garde tot rock en vrije improvisatie.

Son Bent Braam

Première: “el XYZ de Son Bent Braam”

Het XYZ der Bik Bent Braam (1995) is een hoogtepunt in de Nederlandse Jazz. Het programma bestond uit 26 stukken, elk stuk voor elke letter van het alfabet en werd destijds beschouwd als zijn (voorlopige) meesterwerk. De recensies spraken van “perfect evenwicht tussen het klassieke bigband-idioom en een meer eigentijds geluid”. Na 25 jaar, en vele concerten met diverse bands en in diverse stijlen, bewerkt Braam Het XYZ tot een Latin versie onder de titel “El XYZ de Son Bent Braam”.

Deze nieuwe bewerking wordt uitgevoerd door een mix van ervaren en jonge topmusici bestaande uit: Angelo Verploegen (Trompet), Joel Botma (Trompet), Ilja Reijngoud (Trombone), Efe Erdem (Trombone), Efraim Trujillo (Sopraansax/Fluit), Bart van der Putten (Altsax), Frans Vermeerssen (Tenor/Sopraansax), Jesse Schilderink (Tenorsax/Klarinet), Aty de Windt (Bas), Martin Gort (Percussie), Andre Groen (Percussie), Danny Rombout (Percussie), Michiel Braam (Piano & Composities).