jamsessie
Sweet AnaRchy Session 2

Wo 28 jun '23

Sweet AnaRchy Session | Workshop Onno van Swigchem

Jammen, vrij improviseren en de regels van de pop en jazz los laten. Gewoon in het moment op elkaar reageren.

Luisteren naar elkaar. Reageren. Verrassend combineren. Klimmend naar hoge hoogtes om daarna diepe laagtes te bereiken. Van dikke harmonieën naar plotselinge solo’s waaien. Een wervelwind die weer gaat liggen. Kabbelend naar golven in de luwte….

Voorafgaand de sessie is er een workshop. De sessie is gratis toegankelijk, voor de workshop vragen we een bijdrage van €10,-.

Deze maand verzorgt Onno van Swigchem de workshop.

Onno van Swigchem heeft een passie voor vrije improvisatie. Dat is al vroeg begonnen tijdens een workshop van wijlen Gerard Ammerlaan. Onno hierover: Destijds kon ik nog maar net spelen en werd zogezegd voor de leeuwen gegooid. ‘Solo!’ ‘Maar, in welke toonsoort?’ ‘Zie maar’. Dat was het beste antwoord ooit. Het verplichtte mij om vanuit de oren en de inspiratie van het moment te vertrekken en niet vanuit een concept. Dat laatste had ik sowieso nog niet, maar het is wel waar de meeste mensen hun houvast zoeken: ‘zeg me welke noten ik mag spelen’. Gerard leerde me om in het diepe te springen. Een les om nooit te vergeten!

En dat is precies waar het in deze workshop over gaat. Speel je een bedacht plannetje of de werkelijkheid van dat moment? Durf je te springen of deins je terug? Heeft het magie? Dat laatste is een gevolg en kun je niet plannen of afdwingen. Maar je kunt je er wel voor openstellen. De kansen op maximaal zetten. Het is een soort koorddansen en iedereen kan voelen als het gebeurt. Toch gaat het daar vrijwel nooit over. Vanavond wel!

Onno heeft van improvisatie-coaching zijn specialiteit gemaakt. Hij doet dat vanuit de visie dat je voor je muzikale ontwikkeling het best kunt vertrekken bij je eigenheid: wat definieert jou? Maak daarvan je kracht! Hij schreef er zelfs een boek over: Speel Jezelf, gids voor het ontwikkelen van je innerlijk muzikantschap. Het werd het vertrekpunt voor de methode die hij nu geeft op het conservatorium in Arnhem en diverse andere kunstopleidingen.

Sluit aan als je wil, het podium is vrij voor iedereen: voor alle instrumenten en stemmen. Wil je je aanmelden voor de workshop: Stuur dan een mailtje naar maaike@brebl.nl

19:00 – 19:30 uur: inloop/opbouw
19:30 – 21:00 uur: workshop door Onno van Swigchem (€10)
21:00 uur: free impro sessie (gratis)

Afbeelding: Honig terrein (maker onbekend)