festival
Take Note! Festival 2

Wo 30 okt '19

Take Note! Festival

Nieuw talent verdient bij Podium JIN een eigen festival: Take Note! Dit avondfestival zet de spotlight op jonge makers van nu; overlopend van energie en verse ideeën. Laat je verrassen door wat er broeit anno vandaag. Take Note!

Op deze aftrap van Take Note! presenteert Podium JIN i.s.m. ArtEZ en Codarts 3 getalenteerde bands: Fjali | Ingen Navn Trio | We Are Six

Fjali (South Korea / Germany)

In Fjali lijkt het alsof de ‘stemmen’van Sol Jang (piano) en Tania Braecklein (viool) meanderend versmelten en elkaar aanvullen, improviserend becommentariëren tot een intieme verhalende vertelling. Beiden puttend uit hun eigen onderscheiden achtergronden op natuurlijke, sensitieve manier samen optrekkend weven ze muzikale verhalen op basis van hun eigen persoonlijke ervaringen en culturele achtergronden.

Klassieke en jazzelementen zoeken en vinden elkaar op schijnbaar natuurlijke wijze in harmonische dialogen. Voorzien van een fijngevoelige communicatie, die streeft naar afstemming en harmonie, ontstaan onvermoede reisverhalen die je meevoeren naar onvermoede bestemmingen.

“Combining Jazz and free Improvised music the duo sets off to a journey exploring a wide range of emotions, shifting from sensitive and warm with a touch of melancholy to experimental, driven by impulse and the yearning for risk”.

Bezetting: Sol Jang – piano, Tania Braecklein – viool

Ingen Navn Trio (Germany/Italy)

Het Ingen Navn Trio is een jonge band van het ArtEZ Conservatorium. Onlangs waren ze nog te zien op het Tilburgse Make It festival, evenals een van die andere bands van drummer Hendrik Eichler, wiens Doppler Trio dit jaar op diverse jazzfestivals hoge ogen gooit.

Het aantal bandprojecten van Eichler is bijna niet bij te benen (zo stond hij ook met Lyrida al eens op Podium JIN), evenmin als van de overige leden die ondanks hun leeftijd kunnen bogen op een schat aan podiumervaring in de meest uiteenlopende samenstellingen.

In het Ingen Navn Trio is Eichler’s eigenwijze, inventieve ritmiek eveneens terug te vinden, maar de aandacht wordt toch vooral getrokken door energiek en eigenzinnig saxwerk op sopraan en alt van Inga Rothammel. De originele composities van Rothammel (ArtEZ Big Collective, Central Heat BigBand) zijn energiek en dynamisch en stuiteren met speels gemak door stijlen, van dromerig en minimalistisch tot vrij en wild, en terug. Met een toon die zowel Scandinavisch kan klinken als Indiaas wordt bezwerende Oosterse ritmiek met speels gemak gekoppeld aan aan minimalistische improvisaties, en zowel ontregeld als bijeengehouden door waar nodig ruig gitaarwerk van de veelzijdige Romano. De communicatie tussen de spelers staat garant voor voortdurende persoonlijke inbreng, contrasten en een frisse dosis energie.

Bezetting: Inga Rothammel – sopraan/alt saxofoon, Rocco Romano – gitaar, Hendrik Eichler drums.

We Are 6

We Are 6 is de winnaar van de Erasmus Jazzprijs 2019, dé jazzprijs voor studenten van het Codarts conservatorium, waarmee ze zich in het rijtje scharen van eerdere winnaars als Bart Wirtz, Louk Boudesteijn, Jasper van Hulten, Mark Schilders en Jimi Hueting, om er maar een paar te noemen.De vakjury (Joost Patocka, Friederike Darius en Frank van Berkel) prees We Are 6 om het hoge niveau van compositorische skills – ‘every song told a little story’ en noemde het spel ‘contemporary jazz in de breedste zin van het woord’. Zelf zeggen ze het gelukkig beter en noemen zich Wonderful Experience And Rhythm Explosion 6-tet.

Het internationale sextet onder leiding van drummer Rodrigo Ballesteros brengt originele composities op basis van het zoeken naar de oneindige mogelijkheden om persoonlijke improvisaties in te passen in complexe vormen, ritmes en harmonieën, waarbij solisten volle bak kunnen gaan.Met een stijl die is gebaseerd op het traditionele jazzgeluid en vreemde ritmische structuren krijgen alle musici, afkomstig uit diverse landen en achtergronden, volop ruimte voor hun eigen inbreng. De zes jonge toptalenten komen uit alle delen van de wereld en hebben allemaal iets unieks toe te voegen vanuit hun achtergrond en persoonlijke aanpak, wat de band tot een hecht vehikel maakt waarbij individuele energie op intelligente wijze wordt geperst in ingenieuze composities met een grote muzikale dichtheid. Winnie-the-Pooh zei het al in But Now We Are Six: I’m as clever as ever.Klaar voor de (inter)nationale jazzscene, nu alvast bij ‘Take Note!’ te horen en zien!

Bezetting: Altsaxofoon: Loek van den Berg, tenorsaxofoon: Andrea Leone, gitaar: Adrian Bifano, piano: Philipp Frenzel, contrabas: Jonathan Ho, drums: Rodrigo Ballesteros

Want to know what’s happening? Then you better Take Note!