concert
Tineke Postma | Freya 2

Wo 25 nov '20

Tineke Postma | Freya

Op 25 november presenteert Tineke Postam haar nieuwste album Freya (2020 Edition Records) Feat. Ralph Alessi, Clemens van der Feen en Tristan Renfrow. Freya is het zevende album van de Nederlandse saxofonist Tineke Postma dat uitkwam tijdens de Corona lockdown. De tour werd gecanceld maar gelukkig hebben we een nieuwe datum gevonden.

Tineke Postma is een internationaal hoog gewaardeerde jazzmuzikant; zij is een van de weinige Europeanen die voorkomt in de polls van jazzmagazine Downbeat en in 2015 won zij de Buma Boy Edgar Prijs. Binnen de Boy Edgar tour was zij in 2016 al te gast bij Podium JIN voor een geweldig concert met Sonic Halo .

Sonic Halo verscheen in 2014 en nu 6 jaar later presenteert Tineke Postma het album FREYA met haar gloednieuwe quartet bestaande uit New Yorkse trompettist Ralph Alessi, Clemens van der Feen (bas) en Tristan Renfrow (VS, drums)

Haar laatste album Sonic Halo kwam uit in 2014 en daarom beschouwt Tineke dit album als haar come-back als bandleider. Een nieuw label, nieuw album een nieuwe band en een nieuwe energie! Na een veelgeprezen internationale carrière, waaronder werk met legendes Herbie Hancock en Wayne Shorter, vertegenwoordigt Tineke’s Freya ook een nieuwe start met een nieuw label (Edition Records), nieuwe energie en een nieuwe spannende band die collectief is geïnspireerd door de ervaringen die ze tijdens haar carrière heeft opgedaan.

FREYA Freya is de noordse godin van de vruchtbaarheid, de liefde en de wellust. Zij maakt ook deel uit van de mythologie van Friesland: de Friezen zijn de kinderen van Freya. Tineke is geboren in Friesland. Het project FREYA is een eerbetoon aan creatie in de breedste zin van het woord. Tineke liet zich voor haar composities inspireren door het moederschap (in 2014 werd zij moeder), haar jeugd in Friesland en krachtige vrouwen (zowel mythische als levende vrouwen). Daarom is FREYA is Tineke’s meest persoonlijke project tot nu toe. Tineke is ook geïnspireerd door Lee Konitz, Wayne Shorter, Steve Coleman en Herbie Hancock. Zij deed een uitgebreide studie naar verschillende compositietechnieken zoals contrapunt en componisten Slonimisky en Messiaen en verwerkte dit in haar persoonlijke stijl die omschreven kan worden als lyrisch, melodisch, avontuurlijk, groovy en emotioneel.