concert
WAAN 2

Do 23 feb '23

WAAN

Ze speelden al samen op Wirtz’ laatste album ‘Beneath the Surface’, maar na een stilte van 6 jaar, presenteren ze nu een nieuwe band waar hun muzikale magie en energie gestalte krijgen. De rauwheid van de sound komt voort uit een zoektocht om verschillende werelden samen te brengen. Een stamppot van elektronisch gedreven grooves, sfeervol gecomponeerde melodieën en eclectisch energieke jazz, roots en funk. Naast Wirtz en Van Rijthoven speelden mee Kasper Kalf & Rik Kraak (bas) en Mark Schilders & Jimmi Hueting (drums). Wirtz en Van Rijthoven tekenden zelf voor de productie, bijgestaan door Oscar de Jong (Kraak & Smaak).

25 november verscheen de 1e single Kink. 24 februari 2023 verschijnt het album Echo Echo op het Duitse label Sonar Kollektiv.

Achtergrond

Emiel van Rijthoven brak door met zijn band Sensuàl waarmee hij een Edison in de wacht sleepte. De combinatie van pop en Braziliaanse muziek zorgde ervoor dat hij vervolgens een veelgevraagd toetsenist werd in allerlei cross-over genres. Zo speelt hij met Lilian Viera, Rebekka Ling en Luzazul en is hij vaste waarde bij de band Koffie. Het grote publiek kent hem als vaste toetsenist en bandleider van Waylon.

Bart Wirtz’ carrière nam een vlucht nadat hij in 2012 een Edison won voor zijn album iDreamer dat hij in New York opnam met een all American band met o.a. Nicholas Payton. De opvolger Interview (2014) waarvoor Wirtz samenwerkte met de Amerikaanse trompettist Sean Jones, liet op grenzeloze wijze muziekinvloeden samenkomen. Met zijnvierde solo studio-album Beneath the Surface (2016) sloeg de altsaxofonist een volledig nieuwe richting in met een blend van hiphop, rock, jazz en funk dat brak met het geluid van zijn eerdere werk. Wirtz maakt verder deel uit van het Artvark Saxophone Quartet, speelt in het New Rotterdam Jazz Orchestra en was medeoprichter van zijn eigen studio waar hij diverse albums componeerde en produceerde.

Live bezetting
Bart Wirtz – Sax & effects
Emiel van Rijthoven – Keys
Matteo Mazzù – Bass
Mark Schilders – Drums