festival
X Valkhof Festival | Alabaster dePlume - Athletic Progression - SMANDEM 1

Wo 21 jul '21

X Valkhof Festival | Alabaster dePlume - Athletic Progression - SMANDEM

Na een plan B, C… een plan X. Valkhof Festival gaat door! Het jaarlijkse festival neemt een andere vorm aan – en tijdelijk ook een andere naam – maar de line-up met (inter)nationale namen, toppers van morgen én wat Valkhof typeert: muzikale ontdekkingen voor alle smaken, is in 2021 weer een feit. Van 17 tot 23 juli kunnen muziekliefhebbers op diverse plekken in Nijmegen terecht voor X Valkhof Festival. Tickets zijn per locatie, per avond te koop.

De Londense underground scene is onuitputtelijk én oneindig divers. Alabaster DePlume is daar een goed voorbeeld van. De multi-instrumentalist combineert zijn ervaring in punkbands als tiener met een opleiding in jazz en Indische klassieke muziek tot een geheel eigen vorm van experimentele pop. In DePlume’s werk komen jazz, spoken word, Oosterse muziek en indie-invloeden allemaal aan bod. Le Guess Who? bracht hem in 2018 voor het eerst naar Nederland. Datzelfde jaar gingen drie live clips van DePlume viraal en omschreef The Guardian een optreden van hem als “one of the most thrilling performances we have seen this year; a reminder of how vital and adventurous music can be”. In 2021 brengt X Valkhof Festival hem terug naar Nederland, voor wat een memorabel optreden zal worden.

Athletic Progression is een van de meest geprezen nieuwe Deense jazzbands van de laatste tijd. De drie jonge muzikanten zijn afkomstig uit Aarhus en laten zich beïnvloeden door artiesten als Herbie Hancock, D’Angelo en Flying Lotus. Dat kan al tellen, maar toch hebben ze een geheel eigen geluid; meteen herkenbaar en onwijs pakkend. Athletic Progression is een “sfeervol jazztrio dat speelt met neo-soul en hiphop, en dat je vervult met vreugde” aldus Roskilde Festival. Sinds hun ontstaan in 2016 is de band steeds sterker geworden. Hun debuut-EP Dark Smoke werd in januari 2019 uitgebracht, waarna vorig jaar een eerste langspeler volgde. Het was meteen goed voor vijf sterren in de Deense nationale kwaliteitskrant Politiken. In 2021 zullen ze hun derde project uitbrengen, en X Valkhof Festival wordt een van de eerste plekken waar je hier al iets van kunt horen!