nieuws
Dubbel-jazzconcert als opening seizoen LUX 1

Ma 22 jul '24

Dubbel-jazzconcert als opening seizoen LUX

Tijdens het openingsweekend presenteert LUX in vogelvlucht haar veelzijdige podiumprogramma boordevol theater, muziek en dans. De openingsavond, op donderdag 26 september, bestaat uit twee hoogstaande jazzconcerten met Nijmeegs jazztalent Kika Sprangers met haar Large Ensemble en Kevin Hays en Lionel Loueke, als onderdeel van de concertserie ‘MMore Jazz’ in samenwerking met Music Meeting.

Internationale topjazz: Kevin Hays & Lionel Loueke
Geen jazzgitarist heeft zo’n onderscheidende sound en stijl als Lionel Loueke. De in Benin geboren Loueke gebruikt de gitaar als een percussie-instrument zonder dat dit ten koste gaat van de melodieuze kwaliteit. Vaak zingt hij er ook bij. Loueke vormt deze avond een prachtig duo met de even veelzijdige toetsenist Kevin Hays die het beste in hem naar boven haalt. Solistische hoogstandjes, verbluffende harmonische vondsten, melodieën die verrassend, maar ook meezingbaar zijn en die altijd heerlijke ritmes, lichtvoetig en elegant.

Releasetour HumanTraits Kika Sprangers
Jong, Nijmeegs jazztalent Kika Sprangers trapt de openingsavond af met HumanTraits, de releasetournee van haar gelijknamige album. Even daadkrachtig als talentvol heeft Sprangers het aangedurfd een maar liefst elf koppige band samen te stellen. Met drie zangeressen die elk een markante stijl hebben, maar vooral ook fantastisch samenklinken. De ongebruikelijke bezetting van de blazerssectie – basklarinet, hoorn, trompet en fluit – zorgt niet alleen voor een fris en gebalanceerd geluid, daarmee laat Sprangers doorklinken dat eigenheid niet haaks staat op verbinding. Geconcentreerd, to the point, maar ook warm en lyrisch. Een zeldzaam goed, een musicus met zoveel vaardigheid én visie.

Tickets zijn verkrijgbaar via www.LUX-Nijmegen.nl