nieuws
Wiro's Wunder Sessie, eindelijk weer een Jazz Jamsessie in de stad. 2

Di 25 jun '24

Wiro's Wunder Sessie, eindelijk weer een Jazz Jamsessie in de stad.

Afgelopen week bereikte ons het fijne nieuws dat er eindelijk weer een Jazz jamsessie komt in het centrum. Jazzconcerten zijn er genoeg te vinden, maar er gaat niets boven live muziek in de kroeg. Naast dat Café Wunderkammer elke twee maanden en plek biedt aan de Wunder Jazz Night ft. Willy Vetsap, komt daar nu Wiro’s Wunder Sessie bij. Niet geheel verwonderlijk heeft Wiro er ook zin en stuurde ons onderstaande boodschap:

Wiro's Wunder Sessie, eindelijk weer een Jazz Jamsessie in de stad.

‘Hebbes!’ dacht ik einde zomer na een heel fijn gesprek met eigenaar Maarten van der Veen van Café Wunderkammer. We spraken af de komende maanden een wekelijkse jazz jamsessie te gaan starten. Ongeveer 20 jaar lang was er een je mag wel zeggen legendarische wekelijkse jazzsessie in Café Odessa in Nijmegen. We gaan proberen de Odessa tijden weer te laten herleven. Samen met Martijn Rooselaar organiseerde ik toen die sessie met iedere maand een gastsolist die bij een breder publiek bekend was. Dat gaan ik en Maarten nu ook weer doen!

Jamsessies kunnen voor het publiek erg spannend zijn, maar dat is het dito voor de musici. Men zegt dat je op een sessie echt leert spelen omdat je onvoorbereid niet alleen jezelf maar ook de anderen waar je wellicht niet of weinig mee gespeeld hebt tegelijkertijd in de smiezen moet houden. Dat klopt! Ik heb persoonlijk erg veel van jamsessies geleerd. Begin 90er jaren opende ik ook jarenlang de jamsessie in De Heren van Amstel te Amsterdam en heb daar alle nu bekende jazz-mannen en vrouwen (muzikaal) leren kennen. Dat was heel erg tof. Het publiek zit ook op het randje van de stoel: “loopt dat wel goed af?” Haha! Win win situatie!

Mijn bedoeling nu is musici van allerlei niveaus aan bod te laten komen. Ik ga de avonden coördineren. Graag wil ik veel variëteit in de opening-bands. Heel leuk ook als al dan niet lokale bands langs komen om een setje te spelen. Band try-outs zijn natuurlijk ook mogelijk. Gezien de aanvangstijd is er gelukkig ook veel ruimte voor de nieuwe jonge lokale jazzgeneratie! Graag ontvang ik die info van tevoren op wiromahieu@hotmail.com

Sessies kosten ook geld. Er is geen of zelden subsidie voor en het is puur liefde werk. Musici kunnen niet leven van die gage die uit de café omzet opgehoest moet worden. Grote dank wil ik dan ook uiten aan anderen die in het verleden (en nu) sessies hebben georganiseerd en in hun etablissement hebben toegelaten. Allereerst Chiel Elkerbout, Rob Koch en de Odessa crew, Henk Guitjens en Andre Overbeek in Trianon, Pieter van Soest en Fokko Wesselius in De Kroon, Peter Voorberger in Funkenstein, Roy Potijk in Otis, Aldo Spadaro in de Lindenberg en Godfried Verstegen, Folkert Cannegieter, Maaike Teunissen en Jin in Brebl.

Nu dus ook wekelijks in Café Wunderkammer aan de Houtstraat 47 te Nijmegen. We tikken af aanstaande zondagavond om 19.30 uur (13 oktober, red) en het duurt tot ongeveer 23.30 uur. Om 01.00 uur sluit het café. Ik hoop dat het stampvol wordt! Erg bedankt voor deze aandacht en tot zondag!!