nieuws
Nieuw album Archean | Doppler Trio 1

Ma 15 apr '24

Nieuw album Archean | Doppler Trio

Het nieuwe album ARCHEAN van DOPPLER TRIO is een verhaal over de geologische periode waarin de planeet aarde zijn korst ontwikkelde, maar verwijst ook naar de krachtige dramatische curve die aanwezig is in een groot deel van de muziek. Het Nederlands/Duitse trio ontmoete elkaar voor het eerst op het Conservatorium van Arnhem. Ze zaten allemaal in hetzelfde jaar, speelden samen in een band en wilden een jazztrio beginnen. De drie hadden dezelfde visie op wat voor soort muziek ze wilden maken, wat resulteerde in hun debuutalbum NEBULA (2019), verwijzend naar waar sterren in het universum worden geboren.

Pianist Daniel van der Duim initieerde de meeste nummers die volgens hem “vaak begonnen in jamsessies, waarna ik de muziek ging schrijven en organiseren. Soms zaten we daar gewoon een uur over het album te praten, bespraken we de beelden die in ons opkwamen en kwam het op de een of andere manier samen. Het schrijfproces gaat ook echt over het begrijpen van elkaars gevoel.”

De verhaallijn van het album en de nummers gaat mee in de ontwikkeling van de aarde, eerst een vuurbal, dan water, dan land, dan leven en met Archean, ook de geest. “Het kan ook verwijzen naar een andere plek dan de aarde – het gaat echt om het proces”, zegt Van der Duim. Het eerste nummer, Herodotus, verwijst naar een van de vroegste historici wiens werk bekend is. Dan komt Life, gevolgd door Gaia de Griekse moeder der Aarde. Pelagornis gaat over “een echt grote vogel – uit een vroegere tijd, die moeite heeft om te vliegen, maar het op een gegeven redt – die wordt beschreven door een grote dramatische opluchting in de muziek.” Pangea heeft een even sterke energieke en dramatische curve. “Het verbeeldde uiteindelijk de vorming van korsten van de aarde.” Origins is een veel rustiger nummer, gelijkend een hartslag. Onid is kort en krachtig.

Daniël van der Duim: Piano, synths
Floris-Jan van den Berg: Double bass, voice
Hendrik Eichler: Drums, percussion, effects, throat singing

Engineer: Steffen Lütke
Studio: Fattoria Musica
Mixing and mastering: Wessel Oltheten
Photos: Kevin Grützner
Artwork: Travassos

Eerstvolgende concert in Nijmegen:
Woensdag 12 mei 2021 / Podium JIN Brebl