nieuws
Single release Ambedo | Daniel Tomás 5

Za 18 mei '24

Single release Ambedo | Daniel Tomás

De Nederlandse pianist en producer Daniël Tomàs (van der Duim) staat bekend om zijn atmosferische, narratieve piano spel. Hij was al vanaf een zeer jonge leeftijd in contact met de piano, doordat zijn grootmoeders piano, vanaf het moment dat hij geboren werd, bij zijn ouders in de studieruimte stond. De speelsheid van deze ontdekking is daarna nooit meer weggegaan. Dit zorgde er ook voor dat hij na zijn middelbare school jazz/pop-piano ging studeren aan het ArtEZ Conservatorium, met de focus op improvisatie.

Tijdens zijn studie bleef hij de passie, die hij vanaf het begin al had, houden voor intieme, neo-klassieke piano muziek. Mede dankzij zijn master-studie besloot hij dit verder door te ontwikkelen in combinatie met improvisatie en electronica. Na zijn studie werkte Daniël voornamelijk als muzikant, producer en componist voor verschillende projecten. Zoals zijn jazz-trio Doppler Trio, als pianist bij de theatershow van Pepijn Gunneweg en zijn recente producties voor de zangeres ELIËN.

De corona pandemie zorgde er echter voor dat hij niet meer kon optreden, tegelijk gaf het hem de ruimte om een van zijn grootste dromen na te jagen: het opnemen van een solo piano album. Tijdens de lockdown van 2020 sloot Daniël zich vier maanden lang elke ochtend, al improviserend, op met zijn piano, wat werd vervolgd door het noteren en het organiseren van de ideeën. In dit proces herontdekte hij de intimiteit en schoonheid van de upright piano, in combinatie met vilt voor de hamers, wat voor een nog intiemere sound zorgde. Dit leidde tot de beslissing om alles in diezelfde studie-ruimte van vroeger op te nemen, wat uiteindelijk leidde tot het 12-koppige album: Pintures.

Pintures (Frans voor schilderij, maar wat ook staat voor piano textures) gaat over de kracht van de verbeelding. Hoewel de muziek introspectief is opgenomen, zorgen de additionele vocalen en effecten voor een extra dimensie achter de pianomuziek. Elk van de 12 nummers is zo’n schilderij en heeft zijn eigen route tussen die twee dimensies.

Met de titels hoopt Daniël die dimensie nog extra te activeren, zoals zijn recent uitgebrachte eerste single van het album: Ambedo. Hetgeen vrij vertaald uit het Latijn ook wel vervagen betekent. Met deze eerste single, en tevens opening van het album, houdt Daniël zijn kaarten nog dicht bij de borst, want de effecten en vocalen hebben zich nog geen weg gevonden in deze compositie. Het is een van de meest intieme nummers van het album, waarin je bijna letterlijk in de piano gezogen wordt.