nieuws
Festival Jazz International Nijmegen 2021 2

Di 25 jun '24

Festival Jazz International Nijmegen 2021

(3-9-2021) Festival Jazz International Nijmegen (FJIN) presenteert avontuurlijk programma vol internationale artiesten en gloednieuwe projecten.

Na een noodgedwongen afwezigheid in 2020 keert Festival Jazz International Nijmegen (FJIN) dit jaar terug. Gedurende drie dagen strijkt het festival voor diverse, avontuurlijke en vernieuwende muziek neer in verschillende zalen in Nijmegen. Op 29, 30 en 31 oktober zijn er optredens te zien in Brebl, Thiemeloods, Doornroosje, Lindenberg Cultuurhuis, LUX en Concertgebouw de Vereeniging. De vijfde editie van het 3-daagse festival tekent hiermee opnieuw voor een breed en eigentijds programma dat zich kenmerkt door een gebalanceerde mix van opkomende namen, internationalesmaakmakers en nieuwe projecten.

Met elf acts verdeeld over drie dagen staat Festival Jazz International Nijmegen bol van nieuwe (inter)nationale samenwerkingen, premières en jong talent, waaronder enkele bijzondere projecten die vorig jaar moesten worden geannuleerd vanwege corona. Zo tovert drummer Jimmi Hueting speciaal voor het festival zijn gelauwerde indieband Jo Goes Hunting om tot het Jo Goes HuntingOrchestra.

De ruige Spaanse saxofonist Alba Gil presenteert haar gloednieuw Pack Project. Ook debuteert de Duitse trompettist Heidi Bayer met haar band VIRTUAL LEAK, een concert dat deel uitmaakt van een uitwisseling met jazzpodium Stadtgarten in Keulen. Daarnaast zijn er optredens van Sun-Mi Hong Quintet, Ingen Navn Trio & Dion Nijland, NΔBOU en Picatrix (Greetje Bijma, Mary Oliver, Nora Mulder).

De avonden worden afgesloten door internationale topartiesten als de Franse multi instrumentalist/vocalist Laura Perrudin met <> (vrijdag 29 oktober), de Amerikaanse trompettist Keyon Harrold (zaterdag 30 oktober), en de Chileens-Amerikaanse saxofonist Melissa Aldana en de Amerikaanse vibrafoonvirtuoos Joel Ross met zijn Good Vibes (beiden op zondag 31 oktober). Achtergrondinformatie over de artiesten en uitgebreide programmatoelichting is te vinden op www.fjin.nl

Samenwerking Nijmegen en Rotterdam met Keulen

In 2021 start FJIN een uitwisseling met jazzpodium Stadtgarten Keulen, NICA Artist Development en festival RAUW in Rotterdam. Een aantal jonge makers uit Rotterdam, Nijmegen en Keulen geven concerten in de drie steden en maken door middel van korte residenties kennis met elkaar, met elkaars muziek, elkaars scenes en professionele netwerken, om zo verder te bouwen aan hun internationale carrière.

Een van de vruchten uit deze samenwerking is de komst van de Duitse trompettist Heidi Bayer naar Nederland. Haar langverwachte debuutalbum Virtual Leak bewijst wat live al langer zichtbaar was: deze veelzijdige artiest knalt het ene moment blazend en stomend uit de speakers, om even later subtiel, verfijnd en gevoelig de oren te aaien of juist melodieus te swingen.

De uitwisseling tussen de drie steden bouwt voort op de partnerschap tussen Festival Jazz International Nijmegen en RAUW (voorheen Festival Jazz International Rotterdam), die het al zes jaar mogelijk maakt om speciale programma’s te ontwikkelen, talenten uit te wisselen en bijzondere buitenlandse artiesten naar Nederland te halen. Dit jaar presenteren beide festivals Jo Goes Hunting Orchestra, Alba Gil Aceytuno – The Pack Project, LAURA PERRUDIN <> en Heidi Bayer’s VIRTUAL LEAK.

PROGRAMMA Festival Jazz International Nijmegen
Zie ook de uitgebreide programmatoelichting op www.fjin.nl

VRIJDAG 29 oktober
Alba Gil Aceytuno – The Pack Project, LAURA PERRUDIN <>

ZATERDAG 30 oktober
Heidi Bayer VIRTUAL LEAK, Sun-Mi Hong Quintet, Jo Goes Hunting Orchestra, Keyon Harrold

ZONDAG 31 oktober
Picatrix, Ingen Navn Trio & Dion Nijland, NΔBOU, Melissa Aldana, Joel Ross ‘Good Vibes’.

Over Festival Jazz International Nijmegen

Festival Jazz International Nijmegen ging op initiatief van LUX van start in 2016, als zusterfestival van Festival Jazz International Rotterdam (thans RAUW). Actuele en avontuurlijke jazzmuziek met veel ruimte voor jong en lokaal talent, internationale acts en nieuwe projecten, kenmerken de FJIN programmering. FJIN wordt in 2021 georganiseerd door het collectief van jazzpartners in Nijmegen, bestaande uit Podium JIN, Doornroosje, Brebl en Music Meeting. LUX, Lindenberg Cultuurhuis, Concertgebouw de Vereeniging en Thiemeloods zijn podiumpartners.

Festival Jazz International Nijmegen 2021 wordt mede mogelijk gemaakt door: Provincie Gelderland, Gemeente Nijmegen, Brebl, Thiemeloods, Doornroosje, Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw De Vereeniging, Lindenberg Cultuurhuis, LUX, Podium JIN, RAUW & Jazz International Rotterdam, Music Meeting, Jazzstad Nijmegen, ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, Stadtgarten & NICA Artist Development.